Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το τρένο του ανασχηματισμού και οι ενδιάμεσοι σταθμοί

Στην πανέμορφη Πάρο, μεταξύ της καλοκαιρινής ραστώνης και της υδάτινης απόλαυσης, το βασικό κυβερνητικό επιτελείο υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου επεξεργάζεται σχέδια επί χάρτου για το μέλλον του κυβερνητικού σχήματος και τις εκκολαπτόμενες αλλαγές στα υπουργικά γραφεία.

Παρόντες οι «συνήθεις ύποπτοι» του κυβερνητικού επιτελείου, Γιάννης Ραγκούσης και Χάρης Παμπούκης.

Τροφή στα σενάρια έδωσε η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πάντοτε υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων».

Η ταυτόχρονη δήλωση Πεταλωτή, ότι «η προσωρινότητα της υπουργικής θέσης είναι δεδομένη», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έως τώρα επίσημη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανασχηματισμού.

Πλέον αυτό που σταθμίζεται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο είναι ο χρόνος που θα επιλεγεί να γίνει ο ανασχηματισμός αλλά και το μέγεθός του, αν δηλαδή θα είναι δομικός ή όχι.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα δεδομένα της πολιτικής περιόδου για την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, και αμέσως μετά τον 15αυγουστο ξεκινούν διαδοχικές υπουργικές συσκέψεις και συμβούλια, όπου θα καταστρωθεί το κυβερνητικό σχέδιο εν όψει της ΔΕΘ.

Η ΔΕΘ είναι ο πρώτος μεγάλος σταθμός της κυβέρνησης, όπου το πιθανό σενάριο θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να πηγαίνει, αφενός παρουσιάζοντας ένα «κοινωνικό πακέτο» υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων, και αφετέρου με νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο δεύτερος σταθμός είναι οι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου και η πιθανότητα να υπάρξουν «μεταθέσεις» υπουργών σε εκλογικές θέσεις της περιφέρειας, αν τελικά επιλεγεί να δοθεί πολιτική χροιά στις τοπικές εκλογές.

Κάποια σενάρια θέλουν το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει πολιτικό πρόσωπο πρώτης γραμμής για τη θέση του περιφερειάρχη, ελπίζοντας σε συνεργασίες με μικρότερα κόμματα της αριστεράς.

Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε ο ανασχηματισμός θα γίνει πριν από τις τοπικές περιφερειακές εκλογές.

Τρίτος σταθμός της κυβέρνησης είναι η «επόμενη μέρα» των δημοτικών εκλογών και τα μηνύματα που θα λάβει από το εκλογικό σώμα.

Ανάλογα θα κινηθεί το Μαξίμου για τις αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ο τέταρτος σταθμός σχετίζεται με την τοποθέτηση κάποιων συμβούλων μέσα στην κυβέρνηση, ότι ένας ανασχηματισμός μετά τις τοπικές εκλογές και εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού θα ήταν έργο πολιτικής «αυτοκτονίας».

Με βάση αυτά, μια πρωτοβουλία κυβερνητικής αναδόμησης θα μετατεθεί αυτομάτως για τις αρχές του επόμενου έτους.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η θέληση κάποιων να υπουργοποιηθούν και η αντίδραση κάποιων άλλων να αποχωρήσουν από τα υπουργεία τους, επικαλούμενοι, ως είθισται, το έργο που έχουν μπροστά τους.

Πάντως, οι πρωθυπουργικές κινήσεις για τον πιθανό ανασχηματισμό θα οριστούν εν πολλοίς και από τα δύο τεράστια «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Τον ΟΣΕ και τη ΔΕΗ. Με δεδομένη την πρόθεση για σαρωτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας και για εκ βάθρων αναδιάρθρωση των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, τα αρμόδια υπουργεία μετατρέπονται σε αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής και ο ανασχηματισμός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τις ενδεχόμενες αλλαγές σε αυτά.