Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Μυστικότητα» γύρω από την ενίσχυση του κινεζικού στρατού

Η στρατιωτική δύναμη της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ η μυστικότητα που τη χαρακτηρίζει ενισχύει τον κίνδυνο «παρανοήσεων και λανθασμένων υπολογισμών», σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τον τρόπο που η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τις αυξανόμενες στρατιωτικές της δυνατότητες», επισημαίνει η ετήσια έκθεση του Πενταγώνου για τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

Αναφέρεται ακόμα ότι συνεχίστηκε η ενίσχυση των κινεζικών δυνάμεων απέναντι από τη Ταϊβάν και ότι «η ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων εξακολουθεί να μετατοπίζεται προς όφελος της ηπειρωτικής χώρας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου, η Κίνα έχει παρατεταγμένους 1.050 με 1.150 βαλλιστικούς πυραύλους στα Στενά της Ταϊβάν, αριθμός που παραμένει αμετάβλητος από την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, ο κινεζικός στρατός χρησιμοποιεί όλο και πιο αποτελεσματικούς πυραύλους, αυξάνοντας το βεληνεκές και την ακρίβειά τους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο

«Η περιορισμένη διαφάνεια στα θέματα του στρατού και της ασφάλειας της Κίνας ενισχύσει την αβεβαιότητα και αυξάνει τις πιθανότητες για παρανοήσεις και λανθασμένους υπολογισμούς», υπογραμμίζει η έκθεση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα για πώληση όπλων στην Ταϊβάν.

Το Μάρτιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε αύξηση 7,5% στις στρατιωτικές δαπάνες, που ανέρχονται στα 78,6 δισ.δολάρια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ΗΠΑ, το ποσό ανήλθε το 2009 στα 150 δισ.δολάρια.