Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Πύρινος «συναγερμός» στη Ρωσία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει η Ρωσία, καθώς εξακολουθούν να μαίνονται σε πρωτοφανείς συνθήκες ξηρασίας οι φωτιές, που κατακαίουν τεράστιες εκτάσεις δασικής και καλλιεργήσιμης γης.

Κάθε μέρα 300 νέες εστίες φωτιάς δοκιμάζουν την ρωσική πυροσβεστική. Ήδη μαίνονται ανεξέλεγκτες 700 πυρκαγιές σε έκταση 1200 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι αποθήκες όπλων και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμιρ Πούτιν, να ζητά την άμεση προστασία τους. Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος Νμτίτρι Μεντβέντεφ υποσχέθηκε άμεση αποζημίωση στους πυρόπληκτους.

Η ατμόσφαιρα στη Μόσχα είναι αποπνικτική, με θερμοκρασίες ρεκόρ, που είναι οι υψηλότερες από το 1880. Στο μεταξύ, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή από την μετεωρολογική υπηρεσία τις επόμενες μέρες, την ώρα που η ξηρασία στον ρωσικό σιτοβολώνα προκαλεί άνοδο κατά 30% στην τιμή των σιτηρών διεθνώς. Η καταστροφή της παραγωγής δημητριακών έχει ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των σιτηρών. Μόνο τον μήνα Ιούλιο τόσο η αύξηση της τιμής όσο και η μείωση της παραγωγής άγγιξε το 30%.