Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Τουρκία και Βουλγαρία στο "παιχνίδι" με την αντιπυραυλική ασπίδα

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να ενεργοποιήσει την αντιπυραυλική ασπίδα στη νότια Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει την άμυνα στην περιφέρεια εν όψει της "απειλής" πυραυλικής επίθεσης "από το Ιράν".

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της έγκυρης Washington Post.

Επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείο Άμυνας, η εφημερίδα ανέφερε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο «πλησιάζει» στην επίτευξη συμφωνίας για την εγκατάσταση ενός σημαντικού σταθμού ραντάρ στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία.

Η εγκατάσταση του ισχυρού ραντάρ θα...........

.........καταστήσει εφικτή την ενεργοποίηση της πρώτης "φάσης" της ασπίδας το 2011.

Το Σεπτέμβριο του 2009 ο πρόεδρος Ομπάμα ακύρωσε ένα από τα σχέδια για την δημιουργία αντιπυραυλικής άμυνας που προωθούσε ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους και περιλάμβανε την εγκατάσταση ισχυρού ραντάρ στην Τσεχία και 10 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων στην Πολωνία ως το 2013.

Το σχέδιο εξόργιζε τη Ρωσία, με την Μόσχα να κάνει λόγο για απειλή στο κατώφλι της, παρά το ότι η Ουάσινγκτον επέμενε ότι στόχος της ήταν να αποτρέψει επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν σε Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο στρατός των ΗΠΑ συνεργάζεται επίσης με το Ισραήλ και άλλες χώρες στον Περσικό Κόλπο για την ενίσχυση και αναβάθμιση της αντιπυραυλικής τους άμυνας.

Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν ένα ραντάρ στο Ισραήλ το 2008 και εξετάζουν την εγκατάσταση άλλου ενός σε Αραβική χώρα στην περιοχή του Κόλπου, ανέφερε η εφημερίδα.

Τα συστήματα ραντάρ στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και στον Περσικό Κόλπο είναι σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν σχεδιαστεί κατά τρόπο που επιτρέπει την ταυτόχρονη αξιοποίησή τους από το στρατό των ΗΠΑ.