Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

ΗΠΑ: τεράστιο πρόστιμο δέχθηκε να καταβάλει η πρώην Blackwater και νυν Xe

Η ιδιωτική εταιρία ασφάλειας Xe, γνωστή ως πρότινος με την ονομασία Blackwater Worldwide, συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 42 εκατ. δολαρίων για την παραβίαση περιορισμών στις εξαγωγές που ισχύουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.

Η Μπλάκγουοτερ, που άλλαξε όνομα σε Ζι, είναι διαβόητη αφότου στελέχη της που φρουρούσαν μια οχηματοπομπή στο Ιράκ άνοιξαν πυρ σε μια πολυσύχναστη πλατεία της Βαγδάτης το Σεπτέμβριο του 2007, σκοτώνοντας 17 άμαχους.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε για εκατοντάδες παραβιάσεις, περιλαμβανομένων της εξαγωγής όπλων που δεν επιτρέπονται στο Αφγανιστάν και την παροχή εκπαίδευσης ελεύθερων σκοπευτών σε αστυνομικούς στην Ταϊβάν, έγραψαν οι Τάιμς, επικαλούμενες πηγές της εταιρίας και της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο διακανονισμός, ο οποίος δεν ανακοινώθηκε επίσημα, υπήρξε προϊόν μακροσκελών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ζι και νομικούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Χάρη σε αυτόν, η εταιρία θα αποφύγει ποινική δίωξη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πέντε στελέχη της εταιρίας αντιμετωπίζουν διώξεις για παράνομο οπλισμό--ενώ δύο πρώην εργαζόμενοί της διώκονται για τις δολοφονίες δυο Αφγανών στην Καμπούλ τον Μάιο του 2009.

Παρά το πρόστιμο η Ζι εξακολουθεί να μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς, τόνισαν οι Τάιμς.