Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ 'διέσωσε οκτώ ιρανούς ναυτικούς' και τους παρέδωσε σε ιρανικό πολεμικό δύο ημέρες αργότερα

Ένα από τα πλοία συνοδείας της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S.

Truman διέσωσε οκτώ Ιρανούς αλιείς από ένα φλεγόμενο πλοίο στην Αραβική Θάλασσα, τους παρείχε τροφή, νερό και ρούχα και τους παρέδωσε σε σκάφος του Ιρανικού πολεμικού ναυτικού δύο ημέρες αργότερα, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό.

Το φλεγόμενο αλιευτικό εντοπίστηκε την Τετάρτη και δύο ελικόπτερα SH-60 από την ανθυποβρυχιακή ομάδα στάλθηκαν να περισυλλέξουν τους ναυτικούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν το σκάφος χρησιμοποιώντας σχεδία.

Οι Ιρανοί μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο αεροπλανοφόρο Τρούμαν, όπου εξετάστηκαν από γιατρούς και κρίθηκε ότι βρίσκονταν σε καλή κατάσταση και δεν είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Τους δόθηκαν προσωρινά κοιτώνες στο σκάφος ενώ οι αρχές στην Τεχεράνη ρύθμιζαν τις λεπτομέρειες για την παραλαβή τους.

Μεταφέρθηκαν την Παρασκευή με ένα μικρό σκάφος στο AKL Chiroo, ένα ιρανικό πολεμικό, σύμφωνα με το αμερικάνικο πολεμικό ναυτικό.

ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ουάσινγκτον ηγείται των διεθνών προσπαθειών να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Το Ιράν διαψεύδει, διακηρύσσοντας ότι το πρόγραμμά του έχει στόχο την ηλεκτροπαραγωγή.