Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Στη… γύρα οι «κομάντο» του ΣΔΟΕ

Το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ φιλοδοξεί να βάλει στα δημόσια ταμεία το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών και κυρίως της καταβολής ΦΠΑ από μεγάλες επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό περίπου 250 «ράμπο» του ΣΔΟΕ θα επανδρώσουν πέντε ομάδες κρούσης και θα μπουν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε όσους διαθέτουν βίλες, πισίνες, πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, τα οποία δεν δύνανται να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ εντείνονται παράλληλα και στις τουριστικές περιοχές, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τα ποσοστά παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Σε δεύτερη φάση το φθινόπωρο οι έλεγχοι θα στραφούν και πάλι σε γιατρούς, συμβολαιογράφους και δικηγόρους, καθώς ήδη το ΣΔΟΕ συγκεντρώνει στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει αλλαγές και στο σύστημα των αποδείξεων, με επικρατέστερο σενάριο από το 2011 οι φορολογούμενοι να αναγκάζονται να συγκεντρώνουν αποδείξεις, χωρίς να γνωρίζουν τελικά ποιες δαπάνες και σε τι ύψος θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Με το μέτρο αυτό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστεί ότι οι φορολογούμενοι θα ζητούν από όλους και για τα πάντα αποδείξεις, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω τόνωση των εσόδων.