Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Το Δημόσιο μειώνει τα ενοίκια 20%

Αλλάζει δραστικά ο χάρτης των επαγγελματικών μισθώσεων στην αγορά, μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσης του ελληνικού δημοσίου να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση όλων των μισθώσεων, με στόχο την μείωση κατά τουλάχιστον 20%.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως θα συμπαρασύρει προς το κάτω και το σύνολο της αγοράς. Ήδη τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ζητήσει από τους ιδιοκτήτες την μείωση των μισθωμάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις το έχουν επιτύχει.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται πως θα λειτουργήσει και ως «οδηγός» και στα ενοίκια των κατοικιών.

Η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς όλους τους αρμοδίους του δημοσίου έχει ως εξής:

«Οι επικρατούσες δημοσιονομικές συνθήκες αλλά και η ανάγκη πιστής τήρησης του Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης επιβάλλουν την με κάθε τρόπο μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού.

Είναι γνωστό ότι το σύνολο σχεδόν των μισθωτηρίων συμβολαίων των κτιρίων του δημοσίου τομέα προβλέπει τιμές μισθίου δυσανάλογες με αυτές που διαμορφώνονται στην σημερινή αγορά.

Είναι σαφές επίσης, ότι η ακολουθούμενη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαιρέσει τον τομέα των δαπανών για μισθώματα

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμο να εξεταστούν και να προσδιοριστούν οι πιο πρόσφοροι και αποτελεσματικοί τρόποι και διαδικασίες προκειμένου να επιτευχθεί η επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών συμβάσεων με σκοπό την μείωση των δαπανών της τάξης του 20% για το 2010. Οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να προβλέπουν τις ίδιες τιμές τουλάχιστον για μια τριετία, χωρίς περαιτέρω ανατιμήσεις και άλλες προσαυξήσεις.

Πέραν αυτών, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στον εντοπισμό ακινήτων όπου το μίσθωμα θεωρείται υπερβολικά δυσανάλογο σε σχέση με τα ισχύοντα μισθώματα της ζώνης στην οποία τα εν λόγω ακίνητα εντάσσονται. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση του μισθώματος θα πρέπει να υπερβαίνει το 20% και να καθορίζεται στο μέσο όρο περίπου των μισθωμάτων της συγκεκριμένης ζώνης.

Είναι προφανές ότι η προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας των δύο συμβαλλόμενων (ιδιοκτήτη και ενοικιαστή) αποτελεί την πιο ανώδυνη και επιθυμητή αντιμετώπιση του θέματος. Πέραν όμως αυτού σημειώνουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την δυνατότητα προσφυγής στην Δικαιοσύνη με αίτημα την εύλογη μείωση των μισθωμάτων για όλες τις ενεργείς συμβάσεις λόγω της απρόβλεπτης μεταβολής των συνθηκών κατά το άρθρο 388 του Αστικού Κώδικα.

Σας επισημαίνουμε, τέλος, ότι οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου και να ισχύουν από 1ης Ιουλίου του 2010. Αντίγραφα των συμβάσεων αυτών παρακαλούμε να αποσταλούν και στην 20η Δ/νση Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Αλμυρή η ενοικίαση κατοικιών στην Αθήνα
«Αλμυρή» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ενοικίαση ακινήτων στην Αθήνα, σύμφωνα με παγκόσμια κατάταξη του πολυεθνικού βρετανικού κολοσσού ECA International, ο οποίος εκπόνησε την έρευνα «Accommodation Survey», που αφορούν τα μισθώματα σε 132 πόλεις και σε 66 χώρες διεθνώς.

Με κριτήριο την ενοικίαση ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. η Αθήνα καταλαμβάνει την 43η θέση παγκοσμίως. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 19η θέση. Η κατάταξη της Αθήνας στην Ευρώπη την καθιστά πιο ακριβή από πόλεις όπως η Βασιλεία (Ελβετία), Λισαβόνα, Φραγκφούρτη, Ελσίκνι, Βρυξέλλες, Μόναχο, Ντίσελντορφ, Βερολίνο κ.ά. Ο μέσος όρος του ενοικίου για 80 τ.μ. (μη επιπλωμένα) στην Ευρώπη φθάνει τα 1.005 ευρώ, ενώ στη Μόσχα αναρριχάται στα 2.100 ευρώ μηνιαίως.