Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ξεκαθάρισμα στη ΝΔ, μπουρίνι στο ΠΑΣΟΚ

Η μάχη χαρακωμάτων στη Νέα Δημοκρατία φουντώνει εν μέσω της θερινής ραστώνης και με θέα τις επερχόμενες δημοτικές, νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές που θεωρούνται το πρώτο σοβαρό crash test της ηγεσίας Αντώνη Σαμαρά.

Επί της ουσίας, η πολιτική ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για το τελικό ξεκαθάρισμα των «λογαριασμών» με το περιβάλλον της Ντόρας Μπακογιάννη, που, παρά την απομάκρυνση της τελευταίας από τη Ρηγίλλης, παραμένει στο κόμμα.

Η αποπομπή του βουλευτή Χανίων, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, στην οποία προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, είναι το τελευταίο επεισόδιο που άνοιξε μετά την ήττα της κας Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές.

Και δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι, καθώς είναι γνωστό ότι στελέχη φιλικά προσκείμενα στην Ντόρα Μπακογιάννη παραμένουν στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η διαγραφή Μαρκογιαννάκη ήταν μονόδρομος, καθώς πρέπει να περάσει μια διά παντός το μήνυμα, ότι δεν «περνάνε» αντάρτικα και υπόγειες πολιτικές πράξεις που δημιουργούν εικόνα αποσύνθεσης στην παράταξη, η οποία επιχειρεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της.

Ειδικά σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τη μάχη των τοπικών εκλογών, ευελπιστώντας σε πολιτικά οφέλη και εξαιτίας της σκληρής πολιτικής που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, σχεδόν έναν χρόνο μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές

«Ήρθε η Πολιτική Άνοιξη να καταβροχθίσει τη ΝΔ»

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, λίγες ώρες μετά τη διαγραφή του, μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό, χρησιμοποιώντας βαρείς πολιτικούς χαρακτηρισμούς για την ηγεσία της νέας Δημοκρατίας. «Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Ήρθε η Πολιτική Άνοιξη να καταβροχθίσει τη Νέα Δημοκρατία» ανέφερε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, που κατηγόρησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά ότι βλέπει παντού εχθρούς

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μίλησε ευθέως για διαρκή προσπάθεια παραγκωνισμού του από πλευράς της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι η διαγραφή του από το κόμμα ήταν αποτέλεσμα της στήριξης που παρείχε στην Ντόρα Μπακογιάννη την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «σταλινικού τύπου» την απόφαση διαγραφής του, αφού ουδείς τον κάλεσε να μιλήσει ή να απολογηθεί για τα όσα γράφονταν και λέγονταν περί διαφωνίας του με την επιλογή για την περιφέρεια Κρήτης.

Κατά τον κ. Μαρκογιαννάκη, οι άνθρωποι της Ρηγίλλης αναζητούσαν εδώ και καιρό πρόφαση για να προχωρήσουν τη διαγραφή του. Εκτίμησε, δε, ότι οι «παλαιοί αγωνιστές της παράταξης» βρίσκονται σε λίστα διαγραφής, από όλους όσοι επί σειρά ετών «ζούσαν τα πέτρινα χρόνια».

«Ο κ. Σαμαράς βλέπει παντού εχθρούς» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Ήρθε η Πολιτική Άνοιξη να καταβροχθίσει τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης ταυτόχρονα άφησε εντελώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στην Κρήτη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η απόφαση θα ληφθεί στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Αν πάντως, είπε, κατέβει ως υποψήφιος, δεν θα ζητήσει τη στήριξη κανενός.

Για το αν έχει σκοπό να ενταχθεί στο κόμμα που φέρεται να ιδρύει η Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι ακόμα δεν έχει λάβει αποφάσεις, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στην πολιτική για πολλά χρόνια ακόμα.

Τρικυμία και στο ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που η υπουργός Περιβάλλοντος στην «αυλόπορτα» του Μαξίμου διέψευδε τις φήμες περί πολιτικής μετακόμισής της για την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Αττικής, στο ΠΑΣΟΚ καλούνται να αντιμετωπίσουν πιθανές ανταρσίες μέσω των περιφερειακών εκλογών.

Για παράδειγμα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξενίδης, δεν απέκλεισε τη διαγραφή του Αλέξη Μητρόπουλου, αν αυτός θέσει υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Αττικής.

Οι επόμενες λίγες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τις υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ που εξετάζει πρόσωπα και καταστάσεις ειδικά σε πιθανές πολιτικές συνεργασίες.