Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Σάμος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρύξει τις περιοχές Μαραθόκαμπος και Καρλόβασι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο πριν τις 19.40 εκκενώθηκε το χωριό Βοτσαλάκια Μαραθοκάμπου. Η πυροσβεστική απομάκρυνε όλους τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες και τους οδήγησε δίπλα στην παραλία. Οι κάτοικοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «βρέχει στάχτη».

Την ίδια ώρα ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι η εστία της μεγάλης φωτιάς ξέσπασε κοντά σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή Κοσμαδαίων η οποία βρίσκεται, ανάμεσα στο Μαραθόκαμπο και στο Καρλόβασι.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μαραθόκαμπο Σάμου συμμετείχαν έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ ένα ελικόπτερο «σούπερ πούμα» διατέθηκε για να συντονίσει τα εναέρια μέσα.

Επίσης, με μεταφορικά αεροσκάφη C-130 και C-27 έχουν μεταφερθεί στη Σάμο 75 πυροσβέστες.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα επαναλάβουν τις πτήσεις τους με το πρώτο φως της ημέρας.

Ένας κάτοικος της περιοχής βιντεοσκόπησε σήμερα το απόγευμα την φωτιά από την παραλία στο χωριό Βοτσαλάκια.

Τραγικές είναι οι εικόνες στους δρόμους της περιοχής, καθώς εκατοντάδες τουρίστες μαζεύουν άρον – άρον τα πράγματά τους και μεταφέρονται με τουριστικά λεωφορεία αλλά και ΚΤΕΛ σε ασφαλή σημεία του νησιού.

Το πύρινο μέτωπο στο Μαραθόκαμπο έχει πολύ καπνό, την ίδια ώρα στο σημείο δεν φυσάει καθόλου με αποτέλεσμα ο καπνός να μένει πάνω από τις εστίες και να είναι αδύνατον για τα Καναντέρ να κάνουν ρίψεις.

Επίσης η πυροσβεστική υπηρεσία στέλνει 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα και 50 από την Θεσσαλονίκη καθώς σε λίγη ώρα τα αεροσκάφη αλλά και τα ελικόπτερα θα σταματήσουν να κάνουν ρίψεις.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15:00 σήμερα το μεσημέρι σε δύσβατη δασική έκταση στον Μαραθόκαμπο της Σάμου. Στην κατάσβεσή της συνδράμουν έντεκα οχήματα με 25 πυροσβέστες, οχτώ άτομα σε πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Άμεσα αναμένεται να φτάσουν στο νησί και 80 επιπλέον πυροσβέστες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν το πεζοπόρο τμήμα που υπάρχει εκεί. Στην κατάσβεση συμμετέχουν όμως και 50 εθελοντές καθώς και 25 υδροφόρες ιδιωτών και δήμων. Η φωτιά στις 18:00 αναζωπυρώθηκε και κατευθύνεται προς την περιοχή Βοτσαλάκια.