Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Σερβικά «πυρά» κατά των ΗΠΑ

Επίθεση κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, λέγοντας ότι υποστηρίζουν, απροκατάληπτα, τα συμφέροντα των μουσουλμάνων της χώρας.

Τόνισε, δε, ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανενός είδους αλλαγές, που στόχο θα έχουν την ενίσχυση των σωμάτων της κεντρικής διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Ντόντικ αναφέρει τα παραπάνω σε ανακοίνωση που απέστειλε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση της ασφάλειας στη Βοσνία, που -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς τις τρομοκρατικές απειλές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται ο τρόπος οργάνωσης των δομών επιβολής του νόμου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλές αστυνομικές δυνάμεις, δομημένες σε εθνοτική βάση, αλλά χωρίς πραγματικό συντονισμό μεταξύ τους.

Σχολιάζοντας την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μίλοραντ Ντόντικ έκανε λόγο για «αντι-σερβική πολιτική» από την πλευρά των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια γνωστή πολιτική: ρίξτε ευθύνη στους Σέρβους για ό,τι στραβό γίνεται στα Βαλκάνια και τη Σερβική Δημοκρατία για ό,τι στραβό γίνεται στη Βοσνία».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ασφάλειας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δήλωσε ότι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί ακόμη μια απόδειξη, ότι η Βοσνία θα πρέπει να αναδιοργανώσει άμεσα τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις αστυνομικές της δυνάμεις.