Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

48 νεκροί στη Ρωσία

Τους 48 φθάνουν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Ρωσία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, τα θύματα προέρχονται από περιοχές που κάηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά τα πτώματα εντοπίστηκαν όταν τα συνεργεία και οι πυροσβέστες άρχισαν να ερευνούν τα ερείπια.

Δεκάδες χιλιάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και διασώστες συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στις φλόγες που έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα χιλιάδες εκτάρια δασικής και μη έκτασης στη δυτική Ρωσία, η οποία πλήττεται εδώ και ένα μήνα από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Μόσχα

Αποπνικτική είναι σήμερα η ατμόσφαιρα στη Μόσχα, τη στιγμή που η θερμοκρασία αγγίζει τους 25 βαθμούς και οι καπνοί από τα πύρινα μέτωπα φτάνουν ως και τις αποβάθρες του μετρό.

Στις 06:30 το πρωί, ελάχιστα κτίρια διακρίνονταν και τα αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας με αναμμένα τα φώτα.

Αν και η ορατότητα είναι περιορισμένη, τα αεροδρόμια της πόλης λειτουργούν κανονικά. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στη Μόσχα έφτασαν σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων.

Ο φετινός καύσωνας τείνει να σπάσει όλα τα ρεκόρ ζέστης στη ρωσική πρωτεύουσα, εδώ και 130 χρόνια που άρχισαν να καταγράφονται οι θερμοκρασίες.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη θερμοκρασία - στους 38,2 βαθμοί Κελσίου, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως το ιστορικό αυτό ρεκόρ μπορεί να καταρριφθεί τις επόμενες ημέρες.