Το νέο κύμα περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες, μετά το ψαλίδισμα μισθών και συντάξεων εντός του τρέχοντος έτους, θα εστιαστεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης που συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό να γεννούν ελλείμματα.
Το ύψος των περικοπών θα είναι ανάλογο με το εύρος της ανοδικής αναθεώρησης για το έλλειμμα του 2009 που θα αποφασίσει η Γιούροστατ .
Όσο μεγαλύτερη είναι η αρνητική επίπτωση στο έλλειμμα του τρέχοντος έτους , τόσο μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή θα χρειαστεί και για του χρόνου με το μάρμαρο να πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι οργανισμοί της γενικής κυβέρνησης.
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες και με δεδομένο πως το έλλειμμα του 2009 θα οριοθετηθεί στο 15,5% του ΑΕΠ ίσως και λίγο υψηλότερα , στην Κομισιόν θεωρούν πως θα επιφέρει επιβάρυνση του ελλείμματος του τρέχοντος έτους κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ ή 2,3 δις ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 0,5% ΑΕΠ.
Μέχρι να βγει ο χρησμός της Γιούροστατ στις 15 Νοεμβρίου θα υπάρξουν στο παρασκήνιο διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί να περιορίσει την αρνητική επίδραση της αναθεώρησης και συνεπακόλουθα να αποκρούσει τις πιέσεις κυρίως των κοινοτικών για πρόσθετα μετά στον προϋπολογισμό του 2011.
Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 1,65 με 2 δις ευρώ προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του 2011 στα 16,28 δις ευρώ ή 7% του ΑΕΠ.
Από εκεί και πέρα το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως ασπάζεται τις προτροπές ΔΝΤ , Ε.Ε και Τράπεζας της Ελλάδος για γενναίες περικοπές σε ΔΕΚΟ , νοσοκομεία, ΟΤΑ και ασφαλιστικά ταμεία.
Ενδεικτική είναι η δήλωση της εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Ναρντίν Σιμονέτα στο «Έθνος της Κυριακής» σύμφωνα με την οποία «η λήψη μέτρων για τον πλήρη έλεγχο των εξόδων σε περιφερειακό ? τοπικό επίπεδο (ΟΤΑ, νοσοκομεία , ταμεία ασφάλισης) θα αποτελέσει το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του προγράμματος».
Προς την ίδια κατεύθυνση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεση του που δίνεται αύριο στην δημοσιότητα θα επιμείνει σύμφωνα με πληροφορίες πως η δημοσιονομική προσαρμογή εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά τα 2/3 μέσω της μείωσης των δαπανών και κατά το 1/3 μέσω της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί εκ νέου το μοντέλο περικοπής μισθών και επιδομάτων και αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί αναγκαία συνθήκη για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τον ουσιαστικό εξορθολογισμό των δαπανών στους φορείς της γενικής κυβέρνησης με το σκεπτικό ότι υπάρχει αρκετό «λίπος».
Έτσι το οικονομικό επιτελείο προωθεί:
-Την πλήρη αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ η οποία και θα αρχίσει από τους συγκοινωνιακούς φορείς. Θα ψαλιδιστούν κατά 15% τα λειτουργικά έξοδα και θα μπει πλαφόν στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων ώστε αυτές να μην ξεπερνούν το 10% με 15% του βασικού μισθού τη στιγμή που σήμερα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται ακόμη και στο 45%. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως από τις παρεμβάσεις αυτές η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να φθάσει το 2011 στα 400 εκατ. ευρώ.
-Οι καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων θα μειωθούν άνω του 10% σε σχέση με φέτος. Παράλληλα στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού θα μπει «πλαφόν» στις δαπάνες που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τα υπουργεία.
-Στα ασφαλιστικά ταμεία οι επιχορηγήσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο και παράλληλα υπολογίζεται πως θα μειωθούν οι δαπάνες του συστήματος υγείας κατά 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
-Στους ΟΤΑ ο στόχος της εξοικονόμησης πόρων από την πλήρη εφαρμογή του Καλλικράτη θα τεθεί πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση.