Διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά για το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) τίμησε τον Τύπο με ολοσέλιδες καταχωρίσεις, που είχαν τίτλο «Το φαρμακείο δεν είναι κλειστό επάγγελμα». Διαβάσαμε επιστολές για τον «κοινωνικό ρόλο των φαρμακοποιών». Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο ρόλος μάς φάνηκε λίγο αλμυρός, ειδικά για κάποια φάρμακα των 1.500 ευρώ. Κάποιοι, όμως, μάς είπαν ότι αυτά είναι νοσοκομειακά και επομένως δεν πωλούνται από τα φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στον επίσημο τιμοκατάλογο λιανικής.
Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Την εκστόμισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο συνέδριο Pharmapoint 2010 (Θεσσαλονίκη 16-17/10/2010). Ο κ. Δημήτρης Βαγιωνάς ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση, αλλιώς θα έχει «κακά ξεμπερδέματα». Εθεσε την κόκκινη γραμμή από την οποία -όπως είπε- «δεν μετακινούμαστε ούτε χιλιοστό». Η κόκκινη γραμμή, φυσικά, είναι η σημερινή κατάσταση.
Η ομιλία του κ. Βαγιωνά μαγνητοσκοπήθηκε και αναρτήθηκε στο YouTube. Σύμφωνα μ’ αυτήν, οι μη διαπραγματεύσιμοι όροι των φαρμακοποιών είναι:
1) «... Υπαρξη προγραμματισμού για την ίδρυση νέων φαρμακείων με διατήρηση των πληθυσμιακών και χωροταξικών κριτηρίων...».
2) «... Μη αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του φαρμακείου και της κληρονομικότητας του φαρμακείου...». Κληρονομικό δικαίωμα στο φαρμακείο σε μια χώρα που κατήργησε διά δημοψηφίσματος την κληρονομική βασιλεία; Φυσικά. Στη δευτερολογία του o κ. Βαγιωνάς υπόσχεται στη βάση: «Το επάγγελμα τού φαρμακοποιού είναι ένα. Από αυτό ζήσαμε εμείς, και από αυτό θα ζήσουν τα παιδιά σας...». Και τα παιδιά των αγροτών, των υπαλλήλων που έχουν μεράκι τη φαρμακευτική;
3) «... Λέμε κατηγορηματικά όχι σε κάθε σενάριο συμμετοχής εμπόρων και επιχειρηματιών όπως σούπερ μάρκετ και αλυσίδες στη χορήγηση του φαρμάκου...».
4) «... Σταθερή και ενιαία τιμή στο φάρμακο για προστασία του από την εμπορευματοποίηση...».
5) «... Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μείωση στο ποσοστό μας κέρδους κατά οιονδήποτε τρόπο, όπως και αν ονομαστεί...».
Πώς εννοεί την προστασία από την εμπορευματοποίηση ο πρόεδρος των φαρμακοποιών; Κάποια στιγμή ένας σύνεδρος θέτει ένα ερώτημα σχετικά με τελευταία απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό κέρδους στο 18% για τα ακριβά νοσοκομειακά φάρμακα. Ο κ. Βαγιωνάς πετάει οργισμένος τα γυαλιά του στο τραπέζι και απαντά: «... Ο Σύλλογος δεν ήρθε καν σε διάλογο με την ελληνική πολιτεία. Δεν δεχθήκαμε την απόφαση, γι’ αυτό καλώ από αυτό το βήμα να μην δεχθεί κανείς να εκτελεί συνταγές για τα νοσοκομειακά φάρμακα με το ποσοστό κέρδους 18%...». Ακούγονται θερμά χειροκροτήματα στην αίθουσα...
Σημείωση: Με δεδομένο ότι νοσοκομειακά φάρμακα τα χρειάζονται οι χρόνιοι και βαριά ασθενείς, πιθανότατα θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Ο κοινωνικός ρόλος των φαρμακοποιών είναι στη διατίμηση: από 23,8% ποσοστό κέρδους και πάνω λειτουργεί...
Τέλος, κάνοντας τον απολογισμό της 35ετούς του θητείας ο κ. Βαγιωνάς τόνισε: «... Ας μην ξεχνάτε ότι κάποτε είχαμε και 12% και 15% εκπτώσεις. Και τα καταργήσαμε όλα... Μην ξεχνάτε επίσης ότι το 1992 πήραμε μια αύξηση του ποσοστού κέρδους 2,5%...».
Αμ, ξεχνιούνται αυτά κ. πρόεδρε; Ακόμη τα πληρώνουμε...