Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Απίστευτες εικόνες στα νοσοκομεία: Μας παίρνει αίμα όποιος κι όποιος!

Σε σοβαρό κίνδυνο εκτίθενται οι ασθενείς στα ελληνικά νοσοκομεία εξαιτίας των συνθηκών διενέργειας των αιμοληψιών. Η εξειδικευμένη και σημαντική ιατρική πράξη της λήψης αίματος ανατίθεται εσχάτως σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας σε ολοένα πιο… ανειδίκευτους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.

Φλεβοκεντήσεις και άλλες «λεπτές» και ιδιαίτερες αιμοληψίες διενεργούνται στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης από το παραϊατρικό προσωπικό των εργαστηρίων. Τεχνολόγοι και παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων που (πρέπει να) έχουν ως βασικό έργο την ανάλυση του πολύτιμου υγρού, του αίματος, επωμίζονται εκόντες άκοντες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης την αιμοληψία ακόμη και σε λιλιπούτειους κι ευάλωτους ασθενείς όπως είναι πχ τα καρκινοπαθή παιδιά.

Στα νοσοκομεία Δράμας, Καβάλας, Γιαννιτσών οι τεχνολόγοι δεν εργάζονται στους «φυσικούς» τους εργαστηριακούς χώρους αλλά «εξοστρακίζονται» σε άλλους χώρους, ιδίως στα Τμήματα Επειγόντων καθώς χρήζονται αιφνιδίως από τις διοικήσεις ως εξειδικευμένο για τις αιμοληψίες προσωπικό.

Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες περιήλθαν πριν από λίγες ημέρες σε γνώση της Ένωσης Τεχνολόγων- Παρασκευαστών Ιατρικών Εργαστηρίων Δημόσιων Νοσοκομείων και προωθήθηκαν άμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τα δέοντα μέτρα.

«Είναι ανήκουστο να κάνουν τεχνολόγοι αιμοληψίες στα επείγοντα περιστατικά ανάμεσα σε καροτσάκια ή φορεία ή ακόμη και στις κλινικές ανεβοκατεβαίνοντας ορόφους ενώ θα έπρεπε μόνο να διενεργούν τις εξετάσεις των ασθενών στα Εργαστήρια στα οποία υπηρετούν» αναφέρει στην καταγγελία της η Ένωση.

Επικίνδυνη η πρακτική της αιμοληψίας από αλλότριο προσωπικό

Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι και πρακτικά αδύνατο να διεκπεραιώνονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα οι ιατρικές πράξεις και αναλύσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα επίμαχα νοσοκομεία με τη… μετατροπή των τεχνολόγων παρασκευαστών σε ιατρούς ή νοσηλευτές. Η καθυστέρηση της διάγνωσης ωστόσο ενδέχεται να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

«Οι τεχνολόγοι – παρασκευαστές δεν έχουν την επιστημονική εκπαίδευση για την πράξη της αιμοληψίας που υποχρεώνονται να κάνουν με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο αφενός μεν η υγεία του ασθενούς, αφετέρου η προσωπική τους ασφάλεια» αναφέρεται στην έγγραφη καταγγελία. Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπροσώπους της Ένωσης, βρίσκεται σε δικαστική εξέλιξη σχετικό ζήτημα με «πρωταγωνιστή» έναν εργαζόμενο εργαστηρίων ο οποίος κάτω από την πίεση του νοσοκομείου να αντεπεξέλθει στα –αλλότρια σε σχέση με τα μικροβιολογικά του- καθήκοντά του μολύνθηκε με τον ιό HIV. Άλλος εργαζόμενος επίσης αδαής σε ό,τι αφορά τις αιμοληψίες περί τις αιμοληψίες έχει μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας καθώς τρυπήθηκε με τη βελόνα κατά την λήψη αίματος από τον ασθενή.

«Όλα αυτά είναι απόρροια της κακής δομής και της λειτουργίας του συστήματος το οποίο έχει ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των ισχυρών συντεχνιών στο χώρο της υγείας και όχι το συμφέρον των ασθενών και του πληθυσμού γενικότερα» τονίζουν οι τεχνολόγοι- παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων του ΕΣΥ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την προνομιακή μεταχείριση των λειτουργών του Ιπποκράτη εντός των νοσοκομείων σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

«Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πολιτισμένου κόσμου όταν ο ασθενής εισαχθεί στην κλινική την ευθύνη για κάθε ιατρική και νοσηλευτική πράξη την φέρει η κλινική και το προσωπικό της που περιθάλπει τον άρρωστο. Είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι η αιμοληψία είναι ιατρική πράξη. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα Εργαστήρια ασχολούνται μόνο με τις αναλυτικές πράξεις και τις μεθόδους προς διερεύνηση των διάφορων βιολογικών υγρών με σκοπό τη συμμετοχή τους στη διάγνωση των ασθενών» καταλήγει η Ένωση.