Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Καναδάς: Εως και 150.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν εάν προχωρήσει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ

Έως και 150.000 θέσεις εργασίας πρόκειται να χαθούν στον Καναδά εάν εγκριθεί η πρόταση για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τετάρτη.

Η έρευνα, που διεξήγε ο οικονομολόγος Τζιμ Στάνφορντ του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία, για το Καναδικό Κέντρο Εναλλακτικών Πολιτικών, διαπιστώνεται ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Καναδά-ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της οποίας βρίσκονται στον πέμπτο γύρο, θα προκαλέσει μεγάλο εμπορικό έλλειμμα στον Καναδά. Αυτό θα αποβεί στην απώλεια 28.000 έως 150.000 θέσεων εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά Πίτερ Βαν Λόουν απέρριψε τα ευρήματα της έρευνας, δηλώνοντας ότι προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου Καναδά-ΕΕ θα αποβεί σε αύξηση του όγκου της οικονομικής δραστηριότητας στη βορειοαμερικάνικη χώρα κατά 12 δις δολάρια και θα αποβεί στην δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. "Ήταν αξιόπιστη μελέτη", ανέφερε. "Το πρόβλημα με την έρευνα του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία είναι ότι πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που έλεγαν ότι και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής [NAFTA] θα αποδεικνυόταν καταστροφική για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στον Καναδά".

Η NAFTA που συνήφθη το 1994, που απάλειψε τους δασμούς σε αγαθά που διακινούνται μεταξύ Καναδά, ΗΠΑ και Μεξικού, ενίσχυσε την Καναδική αυτοκινητοβιομηχανία. "Έκαναν λάθος που σήμαιναν συναγερμό τότε. Κάνουν λάθος και πάλι τώρα", υποστήριξε ο Βαν Λόουν.

Η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα εξαγόμενα προϊόντα του Καναδά μετά τις ΗΠΑ, με τις Καναδικές εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά να ανέρχονται σε 25,2 δις δολάρια Καναδά [17,8 δις ευρώ] το 2009. Η χώρα εισήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 31,7 Καναδικών δολαρίων [22,4 δις ευρώ] από την ΕΕ.

Ο Στάνφορντ υποστηρίζει ότι το εμπορικό έλλειμμα θα μεγεθυνθεί διότι οι Καναδικοί δασμοί είναι αρκετά υψηλότεροι από εκείνους που επιβάλει η ΕΕ, ενώ το Καναδικό δολάριο σημείωσε άνοδο έναντι του ευρώ, άρα τα Καναδικά προϊόντα θα είναι πολύ λιγότερο ανταγωνιστικά συγκρινόμενα με τα Ευρωπαϊκά.

"Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ θα παροξύνει το υπάρχον μεγάλο διμερές εμπορικό έλλειμμα του Καναδά, σε βάρος της παραγωγής και της απασχόλησης σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας", ανέφερε.

Σύμφωνα με το Βαν Λόουν, η συμφωνία με την ΕΕ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το 2011. Οι επίσημες συνομιλίες είχαν αρχίσει τον Ιούνιο του 2009.