Στο στόχαστρο του νεοσύστατου τμήματος οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας βρίσκονται περισσότερες από 50 υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και φαινομένων διαφθοράς, «ύποπτες» συμβάσεις και απευθείας αναθέσεις που αναδύουν έντονα οσμή σκανδάλων, προκαλώντας ζημία πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.
Οι δικογραφίες αυτές ερευνώνται από την ομάδα των έξι εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος ενώ την ίδια ώρα δεκάδες άλλοι φάκελοι φθάνουν για υποθέσεις κακοδιαχείρισης, μικρότερης οικονομικής ζημίας στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται κρατικοί υπάλληλοι.
Οι περισσότερες από αυτές εξετάζονται σε............
.......συνεργασία με την υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ).
Λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου όγκου τους, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι η έκβαση αυτών των υποθέσεων, αν καταφέρουν, δηλαδή, να φτάσουν και πότε στον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών εκεί όπου ανήκουν.
Ανάμεσα στις δικογραφίες που εξετάζονται από τους εισαγγελείς είναι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει έντονα τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη, όπως:
1. Προμήθειες και υπερτιμολογήσεις στα δημόσια νοσοκομεία
2. Εκμίσθωση πυροσβεστικών ελικοπτέρων.
3. Προμήθεια βαγονιών του ΟΣΕ. Η έρευνα αφορά τις προμήθειες μηχανών και βαγονιών του ΟΣΕ από τη Siemens από το 1996 έως το 2009.
4. Κατασκευή υποβρυχίων. Η έρευνα αφορά την ανάθεση το 2000 της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214 για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού στα Ελληνικά Ναυπηγεία και τις τότε συνεργαζόμενες γερμανικές εταιρείες HDW και Ferrostaal, χωρίς μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα υποβρύχια να έχουν παραδοθεί.
5. Υπόθεση ΟΠΑΠ για τη σύμβαση με την Intralot, για την απόκτηση νέου πληροφοριακού συστήματος, αξίας 232 εκατ. ευρώ.
6. Υπόθεση Στημένων Αγώνων. Η έρευνα που γίνεται σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, ενώ, ήδη, ο ΟΠΑΠ έστειλε στον Εισαγγελέα τον κατάλογο με όσους «τυχερούς» κέρδισαν πάνω από 1.000 ευρώ ποντάροντας στους ύποπτους αγώνες.
7. Υπόθεση ομολόγων της ΑΣΠΙΣ CAPITAL. Η έρευνα ξεκίνησε μετά το «κανόνι» του ομίλου Ψωμιάδη, καθώς δεκάδες επενδυτές είχαν επενδύσει τα χρήματά τους μέσω της Aspis Capital σε ομόλογα.
8. Φάκελος ΟΣΕ. Η πολυδαίδαλη έρευνα για τον ΟΣΕ περιλαμβάνει πολλές δικογραφίες που αφορούν μεταξύ άλλων, την εκμίσθωση των ακινήτων του οργανισμού και το μισθολόγιο των μηχανοδηγών . Έρευνα διενεργείται και για την εταιρεία Doublelogic της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τις καταγγελίες για πλασματικές εμπορικές μεταφορές.
9. Παράνομες προεκλογικές προσλήψεις. Αφορμή ήταν οι καταγγελίες για παράνομες προσλήψεις στις εταιρείες «ΑΓΡΟΓΗ» και «ΑΓΡΟΤΗΜΑ».
10. ΕΡΤ: Η έρευνα αφορά υπέρογκες αμοιβές, εξωτερικές παραγωγές και απευθείας αναθέσεις.
11. ΔΕΗ: (υποθέσεις αιολικών πάρκων και προμήθεια μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος από εταιρία γιου ανώτερου στελέχους της εταιρίας)
12. Επίσης έρευνα διενεργείται για συμβάσεις που αφορούν αμυντικές προμήθειες, υποθέσεις κακοδιαχείρισης στον ΕΟΤ αλλά και στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Εξάλλου, στο μικροσκόπιο των αρχών εξακολουθεί να είναι η υπόθεση της αγοράς του σπιτιού του Άκη Τσοχατζόπουλου.