Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ναυάγησε το σχέδιο λιτότητας στην Πορτογαλία

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα λιτότητας που συζητήθηκε στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες δεν κατάφερε να βρει την απαραίτητη υποστήριξη από το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) που ελέγχει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή, αποφάσισε να ανακοινώσει την επίσημη θέση του στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα όπου θα τεθεί και επισήμως προς έγκριση ο νέος προϋπολογισμός αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες διαφωνούν κυρίως με την πρόθεση του Ζοζέ Σόκρατες να προχωρήσει σε αυξήσεις στη φορολογία, κάτι που θεωρούν πως θα οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση.

"Λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της κατάστασης, είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τις προτάσεις μας" δήλωσε ο Μιγκέλ Ρέλβας, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα πορτογαλικά Μέσα.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμόσει η χώρα είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, καθώς η απόδοση των 10 ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 20 μονάδες βάσης.

Τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας προβλέπουν μεταξύ άλλων την αύξηση του Φ.Π.Α σε μια σειρά προϊόντων μέχρι το 23%, πάγωμα των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση της τάξης του 5% στις δημόσιες δαπάνες, με στόχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μειωθεί στο 4,6% το 2011.