Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ινδονησία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι

Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι στην Ιάβα της Ινδονησίας σημειώθηκε σήμερα, μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, δύο ημέρες μετά την πρώτη έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα φαίνεται να εκτοξεύεται τέφρα και να βγαίνει καπνός από το ηφαίστειο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες είναι οι νεκροί από το τσουνάμι που χτύπησε απομακρυσμένα νησιά της Ινδονησίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 300, ενώ οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 379 αγνοούμενοι αρχίζουν να σβήνουν, εν μέσω έντονων αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμικά κύματα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών, σοροί ανακαλύπτονται ακόμα σε παραλίες και παράκτιες περιοχές στην Μενταουάις που χτυπήθηκε από το τσουνάμι με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς ολόκληρα χωριά.

Σύμφωνα με επιζώντες, δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι ένα τείχος νερού ύψους τριών μέτρων ερχόταν κατά πάνω τους, παρά την τοποθέτηση ενός προηγμένου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης στα ανοικτά των ακτών της Σουμάτρας