Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Φοροεπιδρομή για τον «Καλλικράτη»

Με φοροεπιδρομή στο ήδη ισχυρό εισόδημα του Ελληνα πολίτη, που θα κληθεί να σφίξει το ζωνάρι μέχρι τελικής πτώσης, θα συνοδευτεί η εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς η κυβέρνηση έχει κλείσει τον κρουνό χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού και του Ταμείου Παρακαταθήκης και Δανείων.
Οσο για τα σωρευμένα χρέη των δήμων αυτά ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ληξιπρόθεσμα. Ηδη στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών εξετάζουν με κάθε σοβαρότητα την αύξηση των περίπου 20 φόρων που το σύνολο ή μέρος των εσόδων τους καταλήγει στους ΟΤΑ.

Παράλληλα, η σύνδεση των πόρων της Αυτοδιοίκησης με το ΦΠΑ θα επιφέρει, μαθηματικά, αύξηση του συντελεστή του τελευταίου. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι περισσότεροι απερχόμενοι δήμαρχοι προτίμησαν, ευλόγως, να μην κάνουν φέτος αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αφήνοντας την επόμενη ηγεσία «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», αυτός που θα κληθεί να κλείσει τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των νεοσύστατων ΟΤΑ θα είναι ο… συνήθης ύποπτος: ο Ελληνας φορολογούμενος. Μετά την...........

..........απομάκρυνση του από την κάλπη, όταν δεν θα διαθέτει καμία επιρροή στα πολιτικά δρώμενα, θα ακολουθήσει η επιβολή υψηλών τελών.
Το ζήτημα είναι εάν η ελληνική κοινωνία θα μπορεί ν’ αντέξει το νέο «χαράτσωμά» της σε μια περίοδο που μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί, έχει «παγώσει» η αγορά, εκατοντάδες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε κλείσιμο και χιλιάδες εργαζόμενοι στον «Καιάδα» της ανεργίας.

Ειδικά για τους επαγγελματίες, που ήδη αμφισβητούν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών τελών, η εξέλιξη αυτή θ’ αποτελέσει «χαριστική βολή» στον κλάδο τους. Η κατάσταση για τους «καλλικράτειους» δήμους αναμένεται να επιδεινωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2011, καθώς, εκτός από την υστέρηση εσόδων, προβλέπεται περικοπή κατά 40% της κρατικής επιχορήγησης όπως συνέβη και φέτος και αδυναμία δανεισμού τους από το ΓΠΚ.
Στο τελευταίο, που επί σειρά ετών αποτελούσε το οικονομικό σωσίβιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις πάνω από 120 ΟΤΑ, αλλά η κυβέρνηση έχει ανάψει «απαγορευτικό» στη συνέχεια της δανειοδότησής τους, σπρώχνοντάς τους, ουσιαστικά, προς τις ιδιωτικές τράπεζες και την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας τους.

Ακόμη κι έτσι οι 70 από τους 323 νέους δήμους δεν πρόκειται να σωθούν και θα πρέπει ή να κλείσουν ή να ενταχθούν σ’ ένα πρόγραμμα λιτότητας με μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού τους και απόλυση εργαζομένων αντίστοιχα με αυτά που μας επέβαλε η Τρόικα. Αλλά και οι υπόλοιποι πλησιάζουν στο «κόκκινο», καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δεκάδες νέες αρμοδιότητες που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες και δεν δύνανται να τις ασκηθούν στο σύνολό τους λόγω της έλλειψης των αντίστοιχων πόρων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στους φορείς της Αυτοδιοίκησης ετοιμάζεται να ξεσκονίσει τα «βιβλία» των δήμων, αναζητώντας αναλυτικούς και πειστικούς λογαριασμούς για την πορεία των εσόδων και των εξόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των τοπικών φόρων, των ακινήτων που ανήκουν στους δήμους και των υποχρεώσεων προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Αν τα στοιχεία αυτά κριθούν αναξιόπιστα, τότε δεν αποκλείεται ακόμη και η παραπομπή στη Δικαιοσύνη των αιρετών που αφορά ο οικονομικός έλεγχος. Συνολικά οι τραπεζικές οφειλές των ΟΤΑ προς τις τράπεζες και το ΤΠΔ ξεπερνούν τα 1,7 δισ. ευρώ, ενώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 300-400 εκατ. ευρώ. Ενα άλλο δισ. ευρώ χρωστάνε στους προμηθευτές υλικών και μηχανολογικού εξοπλισμού, οι οποίοι πλέον έχουν σταματήσει τις παραδόσεις, αφού πολλοί απ’ αυτούς έχουν να πληρωθούν αρκετό διάστημα που φτάνει και τα τέσσερα χρόνια.

Μεταξύ των τελών που αποφασίστηκε ν’ αυξηθούν, μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι:
* Φόροι εισοδήματος.
* Φόρος μεταβίβασης ακινήτου.
* Τέλος διαφήμισης.
* Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
* Τέλος χρήσεων κτημάτων έργων και υπηρεσιών.
* Φόρος ζύθου.
* Τέλος χρήσης φυσικών ιαματικών πηγών.
* Τέλος ακίνητης περιουσίας.
* Φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων.
* Τέλος εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών.
* Πρόστιμα από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
* Τέλος επί ορισμένων κατηγοριών καταστημάτων.
* Τέλος εκμετάλλευσης λατομείων - βιομηχανικών ορυκτών.
* Δικαίωμα εμπορίας πόσιμων υδάτων από τοπικές πηγές.
* Τέλος έκδοσης αδειών οικοδομών.
* Τέλη χρήσεως πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων.
Οσα, όμως, κι αν εισπραχθούν τα οικονομικά προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αφού σχεδόν όλα τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν ιδιαίτερη επισφαλή το δανεισμό των ΟΤΑ.

«Παράθυρο» θα υπάρχει μόνο για τους δήμους που τα τοκοχρεολύσια από προηγούμενα δάνεια δεν υπερβαίνουν το 20% των ετήσιων τακτικών εσόδων τους.
Οσοι Οργανισμοί δεν πληρούν το παραπάνω κριτήριο ή δεν διαθέτουν αρκετή ακίνητη περιουσία ή αρκετές πηγές εσόδων θα τεθούν υπό την επιτήρηση μιας άτυπης επιτροπής που θα αποτελείται από έναν δικαστικό (μάλλον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου), έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών και πιθανότατα τον πρόεδρο Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ.

Η Τρόικα, μετά την αναλυτική εξέταση όλων των οικονομικών στοιχείων που αφορούν τον υπό εξέταση δήμο, θα κρίνει αν μπορεί να στηριχθεί μέσω της αύξησης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ή με άλλη έκτακτη κρατική εισφορά ή θα χρειασθεί να δανεισθεί με ειδικές ρήτρες από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στην περίπτωση αυτή, θα διοικείται από ένα σώμα οικονομολόγων και ορκωτών λογιστών που θα ορίσει η Τρόικα το οποίο θα ’χει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη σύνταξη και εκτέλεση του προϋπολογισμού του και στη μισθοδοσία (κυρίως) των υπαλλήλων του. Οι τελευταίοι αν ο ΟΤΑ όπου εργάζονται τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης και οικονομικής εξυγίανσης θα πρέπει να ξεχάσουν για πολλά χρόνια υπερωρίες, Σαββατοκύριακα και διάφορα επιπλέον επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα.

Υπολογίζεται ότι η αξιολόγηση των δήμων του «Καλλικράτη» θα αρχίσει από τα μέσα του νέου χρόνου αν και πολλοί δήμαρχοι προειδοποιούν ότι το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς ούτε τα Δώρα των εργαζομένων τους, μετά και την περικοπή 1,5 δισ. ευρώ από το κονδύλι που προβλεπόταν να διατεθεί στην Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό Προϋπολογισμό…