Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ο ρόλος των Κ.Α.Π.Η. στη χρεοκοπία της χώρας

Συγγνώμη, αλλά θα διαφωνήσω με όσους έσπευσαν -κατά τρόπο λαϊκίστικο- να ρίξουν τόσο εύκολα το ανάθεμα στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Προβόπουλο, επειδή τόλμησε να πει αλήθειες για τα ΚΑΠΗ! Ότι δηλαδή επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με αδιαφανείς τρόπους διαχείρισης, ξοδεύοντας τα λεφτά του κράτους σε εκδρομές κ.λπ., κ.λπ.. Γι’ αυτό και πρέπει «να κοπούν με το μαχαίρι».

Και επειδή δεν μου αρέσουν τα στερεότυπα των λεγόμενων… «προοδευτικών», που ομιλούν περί ανάγκης «κοινωνικού κράτους ακόμη και με δανεικά», έψαξα το θέμα. Και ιδού τι ανακάλυψα:

Πράγματι, τα Κ.Α.Π.Η., τα περιώνυμα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, όπου καταφεύγει ένας εσμός γερόντων και γεροντισσών, όχι μόνο ευθύνονται για το έλλειμμα των δήμων, αλλά αποτελούν το κύριο αίτιο δημοσιονομικής εκτροπής της εθνικής οικονομίας.

Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των γηρατειών για ταξιδάκια πριν τον θάνατο, αλλά και για γιαουρτάκια, αναψυκτικά, καφέ, κουλουράκια και υπερμεγέθη σάντουιτς, καθώς και για χορούς με ένα έστω ακορντεόν, εξόκειλαν τον κρατικό προϋπολογισμό επιφέροντας, βαθμηδόν, ανισορροπία στο εγχώριο και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα Κ.Α.Π.Η. οδήγησαν στην προβληματική λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός το οποίο προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στα Χρηματιστήρια του Τόκιο και της Νέας Υόρκης, οδηγώντας σε δραματική καθοδική πορεία τους δείκτες DOWΝ JONΕS και NASDAQ.

Τα Κ.Α.Π.Η. και η ασωτία των γερόντων ευθύνονται για τη νομισματική αστάθεια του ευρώ έναντι του δολαρίου, τον κλυδωνισμό του τραπεζικού τομέα, τη δυσχέρεια αποπληρωμής των δανείων της τρόικας, τη διατάραξη του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Τα Κ.Α.Π.Η. φταίνε για την πτώση των διαθεσίμων στη διατραπεζική αγορά, την έλλειψη ρευστότητας, την ισχνή απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων, τη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης, την κατρακύλα της οικοδομικής δραστηριότητας η οποία –μη ξεχνάμε-αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.
Τα Κ.Α.Π.Η. φταίνε για τις δυσμενείς μακροοικονομικές εξελίξεις, την εκτός ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας υπέρβαση του ελλείμματος κατά 15% (και βλέπουμε) και του χρέους κατά 115 % ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (και ο Θεός βοηθός).

Τα Κ.Α.Π.Η. φταίνε για τη διαφθορά πολιτικών ηγετών μας, το λάδωμα κρατικών λειτουργών, την ανακολουθία (δημοσίων) έργων και (δημοσίων) λόγων, ακόμη και για τον κιτρινισμό των εκπομπών (ρύπων) και των εφημερίδων, καθώς και τον περιορισμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας μέσω του Μνημονίου, των Βάσεων και του ΝΑΤΟ.

Ας μη γελιόμαστε: Τα Κ.Α.Π.Η. με τα κονδύλια για γεροντικά ξενύχτια μέχρι τις… 9 το βράδυ, με τις ανελαστικές δαπάνες για πάμπερς και με τα εξοντωτικά έξοδα πληρωμής ενός κοινωνικού λειτουργού για να ασχοληθεί με τη μελαγχολία του παππού και της γιαγιάς, μας έφεραν στα σημερινά χάλια της οικονομίας!

Καιρός να σοβαρευτούμε. Καιρός να αναθεωρήσουμε παρωχημένες αντιλήψεις. Καιρός να απαλλαγούμε από ιδεοληπτικά στερεότυπα και ανεδαφικά σλόγκαν. Οι περικοπές αποτελούν όρο επιβίωσης για το έθνος. Γι΄ αυτό, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην επόμενη έκθεση, που ήδη ετοιμάζει, θα ζητήσει την ένταξη των Κ.Α.Π.Η. σε πρωτοποριακά προγράμματα ευθανασίας. Τα προγράμματα αυτά, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Δύσης, θα είναι project ευέλικτα, κυλιόμενα και θα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ...