Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Μεξικό: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 2 τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση εκτελεστών των καρτέλ σε πλυντήριο αυτοκινήτων όπου εργάζονταν απεξαρτημένοι

Η άγρια σύγκρουση ανάμεσα στα καρτέλ των ναρκωτικών στο Μεξικό στοιχίζει όλο και περισσότερο θύματα, καθώς χθες Τετάρτη σημειώθηκε η τρίτη μαζική σφαγή μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας εβδομάδας, με 15 θύματα--10 πρώην τοξικομανείς σε πρόγραμμα απεξάρτησης που εργάζονταν σε πλυντήριο αυτοκινήτων, πελάτες και μικροπωλητές του δρόμου. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο απολογισμός σε εθνικό επίπεδο από ενέργειες που αποδίδονται στα καρτέλ φθάνει τους 100 νεκρούς. Παρά το ότι ο συντηρητικός πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος κήρυξε "πόλεμο" εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει αναπτύξει πάνω από 50.000 στρατιωτικούς και άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας σε όλη τη χώρα, το κύμα βίας παραμένει σε ιστορικά ανεπανάληπτα επίπεδα--από το 2006 απολογισμός των νεκρών ξεπερνά τους 28.300, με τα θύματα εφέτος να ξεπερνούν τα 7.000.

Ο Καλδερόν, αναφερόμενος στις νέες σφαγές, δήλωσε ότι η αποφασιστικότητά του να "πατάξει το οργανωμένο έγκλημα" παραμένει απαρασάλευτη και καταδίκασε την "φονική και παράλογη βαρβαρότητα" των δραστών.

Τα περισσότερα από τα θύματα στις τελευταίες ενέργειες ζούσαν στην μεθόριο με τις ΗΠΑ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου τα καρτέλ έχουν αποδυθεί σε μια αιματοβαμμένη σύγκρουση για τον έλεγχο των οδών διαμετακομιδής της κοκαΐνης στη χρυσοφόρο βορειοαμερικάνικη αγορά. Ωστόσο οι 15 νεκροί της χθεσινής επίθεσης δολοφονήθηκαν σε μια δυτική πολιτεία, τη Ναγιάριτ, και πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, Τέπιτς. Εργάζονταν στο πλυντήριο αυτοκινήτων στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την επανένταξη πρώην τοξικοεξαρτημένων--που αποτελούν, συχνά, στόχο των εκτελεστών των καρτέλ.

Τοξικομανείς σε κέντρο απεξάρτησης--που φέρεται να λειτουργούσε παράλληλα ως κέντρο διακίνησης--ήταν επίσης τα 14 θύματα από επίθεση στην Τιχουάνα αργά την Κυριακή. Το Σάββατο, 14 άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι, δολοφονήθηκαν σε μια επίθεση στη Σιουδάδ Χουάρες, που έφερε επίσης τα ανατριχιαστικά χαρακτηριστικά των ενεργειών στις οποίες προβαίνουν οι εκτελεστές των καρτέλ. Στη Χουάρες μαίνεται η σύγκρουση ανάμεσα στο τοπικό καρτέλ και εκείνο της Σιναλόα. Στην πόλη καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός φόνων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σύγκρουση μαίνεται επίσης στο θέρετρο Ακαπούλκο, στο νότο, όπου από την Πέμπτη ανασύρθηκαν 30 σοροί--στην πλειοψηφία τους έφεραν δεσμά σε χέρια και πόδια. Ακόμα, άγνωστοι άνοιξαν μαζικά πυρ και έριξαν τέσσερις χειροβομβίδες σε αστυνομικό τμήμα στη βορειοανατολική πολιτεία Ταμαουλίπας, προκαλώντας μόνο τους τραυματισμούς επτά αστυνομικών κι ενός διερχόμενου.

Οι αρχές κατέσχεσαν 134 τόνους μαριχουάνα στην Τιχουάνα την περασμένη εβδομάδα--ήταν η μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών στην ιστορία του Μεξικού--, τα οποία καταστράφηκαν. Ορισμένα στελέχη της αστυνομίας πιστεύουν ότι η σφαγή της Κυριακής σχετίζεται με αυτήν την εξέλιξη· λένε ότι εκτελεστές απείλησαν να σκοτώσουν 134 άτομα.