Τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το εν λόγω νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το προηγούμενο Σάββατο, 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κωδικοποιείται η υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία για την ισότητα των φύλων και εμπλουτίζεται με την πρόσφατη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώ δημιουργείται ένα ενιαίο συνεκτικό και σαφές νομοθετικό πλαίσιο συγχωνεύοντας εφτά ισχύουσες οδηγίες, οι οποίες καταργούνται.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ισότητας που δυσχεραίνει τη συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, αυξάνοντας τα ποσοστά της γυναικείας ανεργίας, και να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών και των ίσων ευκαιριών, σε θέματα εργασίας, απασχόλησης και επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς και να ενισχύονται οι ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας, της πατρότητες και οικογενειακής ζωής:
Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισάγονται με το νέο νόμο είναι ότι κάθε εργαζόμενος σύζυγος, χήρος ή διαζευγμένος, καθώς και ο άγαμος γονέας δικαιούται στο εξής επίδομα γάμου, ενώ επίδομα παιδιών μπορεί να εισπράξει και ο εργαζόμενος στον οποίο έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιού.
Με τη ρύθμιση αυτή αντιμετωπίζονταν περιπτώσεις όπου την ευθύνη της διατροφής είχε κάποιο τρίτο πρόσωπο ο οποίος αν και εργαζόμενος δεν μπορούσε να εισπράξει το επίδομα επειδή δεν ήταν γονέας.
Ακόμη εκτείνεται η απαγόρευση της διάκρισης σε βάρος γονέων λόγω άδειας ανατροφής ή φροντίδας παιδιού και στις περιπτώσεις υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού. Εισάγονται επίσης μέτρα με τα οποία προστατεύονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι επειδή διαμαρτυρήθηκαν στον εργοδότη τους για θέματα παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, απολύθηκαν είτε υπέστησαν δυσμενή μεταχείριση, ενώ δεν συνιστά διάκριση η λήψη ή η διατήρηση ειδικών ή θετικών μέτρων με σκοπό την εξάλειψη τυχόν υφιστάμενων διακρίσεων σε βάρος του λιγότερο εκπροσωπούμενου φύλου (Άρθρο 19).
Οι εργοδότες αλλά και οι υπεύθυνοι για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε μορφής διάκρισης λόγω φύλου, ιδίως δε της σεξουαλικής παρενόχλησης και της παρενόχλησης λόγω φύλου.
Εναρμονίζεται τέλος ο καταστατικός νόμος του Συνηγόρου του Πολίτη με τη διευρυμένη αποστολή του ως φορέα για την παρακολούθηση και προώθηση της εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα απασχόλησης και εργασίας.
Το νέο σχέδιο νόμου αφορά όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα αν έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ή σύμβαση έργου.