Στον αγώνα για καθαρή ενέργεια, οι Βρετανοί επιστρατεύουν τώρα και... τα πουλερικά. Από τον προσεχή μήνα, σταθμός παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στο Γκλόστερσιρ θα επεξεργάζεται μεταξύ άλλων τα περιττώματα χιλιάδων κοτόπουλων από εκτροφεία της περιοχής προκειμένου να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 350 σπιτιών στο γραφικό χωριό Κότσγουλντς.
Το πρόγραμμα θα βοηθήσει παράλληλα τους εκτροφείς να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Στο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου του ομίλου Alfagy, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Νοεμβρίου, η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται τόσο από την κοπριά όσο και από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι εκτροφείς της περιοχής, όπως καλαμπόκι ή σιτάρι, αλλά και από αγροτικά απόβλητα.
Σύμφωνα με τον όμιλο, οι εκτροφείς θα πληρώνονται για τη βιομάζα, ενώ θα τους παρέχεται και θέρμανση για τα σπίτια και τους στάβλους τους. Ο σταθμός που χρησιμοποιεί σύστημα συνδυασμένης παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, αναμένεται να παράγει περίπου 1 MW ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο.
«Αυτό που καθιστά το πρόγραμμα συναρπαστικό είναι ότι οι εκτροφείς προμηθεύουν με ενέργεια το αστικό περιβάλλον», δήλωσε ο διευθυντής της Alfagy Πίτερ Κιντ. «Πιστεύουμε πως αυτό είναι ένα πρότυπο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικό επίπεδο στο μέλλον.»
Τυχόν υπολείμματα από τη διαδικασία θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα, το οποίο επίσης θα «επιστρέφεται» στους εκτροφείς. Χάρη στον τρόπο παραγωγής του, το συγκεκριμένο λίπασμα (γνωστό και ως ‘digestate’) είναι τόσο ισχυρό που οι αγρότες θα εξοικονομούν έως και το 100% των χρημάτων που δαπανούσαν έως σήμερα για συμβατικό λίπασμα, προερχόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι προς όφελος και του περιβάλλοντος, αφού –πέρα από την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα παράγονταν κατά τη μεταφορά του- για την παραγωγή λιπάσματος απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ορυκτών καυσίμων, ενώ παράγονται εξίσου μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.
Το τελευταίο διάστημα, το βιοαέριο που είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία και η Γερμανία, κερδίζει έδαφος και στη Βρετανία. Εδώ και λίγες ημέρες μάλιστα, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης λίγο έξω από την Οξφόρδη έγιναν οι πρώτοι στη χώρα που... ζεσταίνονται χάρη στα περιττώματά τους. Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, οι ενεργειακές ανάγκες εκατοντάδων νοικοκυριών καλύπτονται πλέον από βιοαέριο που παράγεται από βοθρολύματα και το οποίο φθάνει στα σπίτια μέσω του εθνικού δικτύου.
Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στην προσπάθεια των Βρετανών να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από το μαγείρεμα και τη θέρμανση. Μέχρι το 2020, η Βρετανία καλείται να καλύπτει το 15% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές.