Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων θα θιγεί από τις 16 μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό

6 ομάδες ασφαλισμένων αναμένεται να θιγούν από τη νέα μεταρρύθμιση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση προωθεί 16 μεγάλες αλλαγές στο ασφαλστικό που θα κατοχυρωθούν νομοθετικά στα μέσα Μαΐου και θα εφαρμοστούν σε δύο στάδια.

Οι αρμόδιοι στο Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη ξεκινήσει να συντάσσουν το προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 20 Απριλίου.

«Κλειδί» της επικείμενης μεταρρύθμισης αποτελούν:

α) Οι άμεσες παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίες σταδιακά θα οδηγήσουν σε κατάργηση της 35ετίας και της 37ετίας αφού κάτι τέτοιο θα είναι ασύμφορο λόγω των μειωμένων συντάξιμων αποδοχών. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να θίξει και τους ασφαλισμένους πριν από το 1982. Ο γ.γ. του υπουργείου Ροβέρτος Σπυρόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Θα υπάρξουν ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν και τους ασφαλισμένους πριν το 1982».
β) Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης. Οι συντελεστές βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η σύνταξη θα κλιμακώνονται από τα 15 έως τα 40 χρόνια εργασίας, ενώ βάση υπολογισμού της σύνταξης θα είναι ο μέσος όρος της καλύτερης δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, από διετία και πενταετία που είναι σήμερα, με στόχο σταδιακά η σύνταξη να υπολογίζεται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών έως και 30%.

Ποιοι θίγονται

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι μητέρες ανηλίκων, οι εργαζόμενοι που προσβλέπουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση και οι απασχολούμενοι σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους και ειδικότητες που σήμερα υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα θιγούν κυρίως από τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.


Ειδικότερα, πλήττονται:
– Οι εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, καθώς –όπως εκτιμάται– από την εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα επηρεαστούν περίπου 140.000 γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην εργασία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια επιπλέον. Μεγάλες χαμένες από τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα θα είναι οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες ξεκίνησαν να εργάζονται την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές αγγίζουν και τις «νεότερες» ασφαλισμένες, εφόσον βγουν στη σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή έχουν πάνω από τρία παιδιά.
– Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τα ταμεία Tύπου. Η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τη ρύθμιση του νόμου Πετραλιά, η οποία προβλέπει πως από το 2013 θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Η αύξηση για όσες μητέρες θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο, προκειμένου το όριο να πάει σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη.

– Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που προσβλέπουν στη συνταξιοδότηση με 4.500 ένσημα, καθώς θα περιορίζονται στη βασική σύνταξη, η οποία με τα σημερινά δεδομένα δεν ξεπερνά τα 360 ευρώ.

– Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον ιδιωτικό τομέα. Για όσες ειδικότητες εξαιρεθούν από το ευνοϊκό ασφαλιστικό καθεστώς των βαρέων προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως και 7 χρόνια και απώλεια του ειδικού, μηνιαίου επιδόματος των 250 ευρώ, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στον περιορισμό της σύνταξης για τους νέους ασφαλισμένους από 10% έως και 20%.
– Δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, δεδομένου ότι το ποσό της μείωσης της σύνταξης αναμένεται μεταβληθεί από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος… ταχύτερης εξόδου.
– Συνταξιούχοι του Δημοσίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η σύνταξη θα περιορίζεται ή –σε κάποιες περιπτώσεις– θα αναστέλλεται.