«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Κίνας τις συνομιλίες που είχαν στη Νέα Υόρκη οι διπλωμάτες των έξι χωρών που παρακολουθούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συζητούν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης, Λι Μπαοντόνγκ, προσθέτοντας ότι «τώρα έχουμε καλύτερη γνώση των θέσεων που έχει η κάθε πλευρά». «Θα συνεχίσουμε αυτές τις διαβουλεύσεις», επισήμανε ο Κινέζος διπλωμάτης.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, εκτίμησε επίσης ότι η συνάντηση ήταν «πολύ εποικοδομητική» και άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν και άλλες «πολύ σύντομα».
Στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία) και της Γερμανίας.
Πάντως, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι θα προειδοποιήσει τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η ισλαμική δημοκρατία θα υποστεί συνέπειες εάν επιδιώξει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο Λούλα, που πρόκειται να επισκεφθεί την Τεχεράνη τον επόμενο μήνα, πρόσθεσε ότι θα έχει κατ ιδίαν συνομιλίες με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα του.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι εξακολουθεί να είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας, που σήμερα θεωρείται απίθανη, με βάση την οποία το Ιράν θα στέλνει στο εξωτερικό για εμπλουτισμό το ουράνιο που διαθέτει σήμερα και είναι εμπλουτισμένο σε μικρό βαθμό.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διέκρινε μία αλλαγή στη στάση του Ιράν τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους έχει επισκεφθεί πάνω από έξι φορές την Τεχεράνη, με τελευταία την επίσκεψη που έκανε στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με δυτικούς διπλωμάτες, την 1η Οκτωβρίου, σε συνάντηση στη Γενεύη, το Ιράν συμφώνησε «επί της αρχής» στην μεταφορά του περισσοτέρου ουρανίου που διαθέτει στο εξωτερικό. Το ουράνιο θα μπορούσε να εμπλουτισθεί εκτός Ιράν και στη συνέχεια να σταλεί πίσω στο Ιράν, κάτω από αυστηρή επίβλεψη της διεθνούς κοινότητας, ώστε να λειτουργήσει ένας ερευνητικός πυρηνικός αντιδραστήρας στην Τεχεράνη.
Ο Νταβούτογλου, που δήλωσε ότι ίσως επιστρέψει στο Ιράν τις προσεχείς εβδομάδες, επισήμανε ότι η Τεχεράνη αρχικώς επέμεινε στην ταυτόχρονη ανταλλαγή του ουρανίου που διαθέτει με καύσιμα για τον ερευνητικό πυρηνικό του αντιδραστήρα, αλλά τώρα «είναι πιο ευέλικτο σε αυτή τη θέση». Παράλληλα, ο Νταβούτογλου επανέλαβε την αντίθεση της Τουρκίας στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής λειτουργίας ανέφερε ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας που χτίζουν οι Ρώσοι στο Μπουσέρ του Ιράν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον έχει επικρίνει τα ρωσικά σχέδια για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ιράν, λέγοντας ότι είναι «πρόωρη», δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη για τους σκοπούς του πυρηνικού προγράμματός της.
«Η έναρξη λειτουργίας προγραμματίζεται για τον Αύγουστο. Είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας Rosatom, στους δημοσιογράφους στην Αργεντινή, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
«Το Μπουσέρ δεν απειλεί το καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών κατά κανένα τρόπο. Κανένας δεν έχει ανησυχίες για το Μπουσέρ», τόνισε επίσης ο Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οποιεσδήποτε πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα «δεν έχουν καμία σχέση με το Μπουσέρ».