Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Σύλληψη στρατηγού στην Τουρκία για την υπόθεση «Βαριοπούλα»

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν εκ νέου έναν Τούρκο στρατηγό με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε συνωμοσία για την ανατροπή της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο Ανατολή.

Ο Τσετίν Ντογάν, πρώην αρχηγός του Α' Σώματος Στρατού, ήταν ένας από τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που συνελήφθη τον Φεβρουάριο σε ένα κύμα συλλήψεων στρατιωτικών που κατηγορούνταν ότι ενεπλάκησαν στη συνωμοσία με την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα».

Ο Ντογάν πέρασε ένα μήνα στη φυλακή και στις αρχές Απριλίου αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης του. Αργότερα οι εισαγγελίες διέταξαν να συλληφθεί ξανά.

Πολλοί στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στη συνωμοσία «Βαριοπούλα». Κάποιοι εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι και κάποιοι έχουν συλληφθεί εκ νέου.

Ο τουρκικός στρατός, πάντως, από τη μεριά του, διαψεύδει ότι υπάρχει συνωμοσία και δηλώνει ότι η επιχείρηση «Βαριοπούλα» ήταν απλώς μία στρατιωτική άσκηση, μέρος ενός σεμιναρίου.