Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Γερμανοί υπουργοί ζητούν αποζημιώσεις για τα θύματα παιδεραστίας

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας απηύθυνε σήμερα έκκληση στην καθολική εκκλησία να προσφέρει αποζημιώσεις στα θύματα του παιδόφιλου κλήρου καθώς έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να ληφθούν μέτρα για να μην συμβούν εκ νέου τέτοιες κακοποιήσεις.

Περίπου 60 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέλη οργανισμών πρόνοιας και εκπρόσωποι της εκκλησίας αναμένεται να βρεθούν τους υπόλοιπους μήνες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με θέμα τη σεξουαλική κακοποίηση, που διαιωνίζεται όχι μόνο εντός των καθολικών εκκλησιών αλλά και σε γειτονικά μη εκκλησιαστικά σχολεία και ορφανοτροφεία.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Σαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σναρενμπέργκερ δήλωσε ότι το θέμα των αποζημιώσεων για τα θύματα σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αμφισβητήσεις.

«Σίγουρα θα υπάρξουν έντονες διαφωνίες και σύγκρουση συμφερόντων», τόνισε η υπουργός πρόσθεσε όμως ότι έχει ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις πρώτες συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο.

Η γερμανική νομοθεσία αναγνωρίζει μόνο την επιβολή, δικαστικά, αποζημιώσεων για οικονομικές απώλειες και δεν επιτρέπει την επιβολή ποινικών ποινών.

Ωστόσο η καθολική εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιρλανδία πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αντίθετα η εκκλησία της Γερμανίας έχει καταβάλει ευτελή ποσά.