Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Διαβεβαιώσεις Παπακωνσταντίνου για τον μηχανισμό στήριξης

Τη διαβεβαίωση ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα λειτουργήσει στις αρχές Μαΐου έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Στις 19 Μαΐου λήγουν λήγουν ομόλογα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόλις παρουσιαστεί το αυστηρό τριετές πρόγραμμα θα υπάρξει χρηματοδότηση και από τους δύο πυλώνες του μηχανισμού Ε.Ε. και ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης, απορρίπτοντας την κριτική ότι η χώρα μας καθυστέρησε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από την ευρωζώνη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και έδωσε έμφαση στο ασφαλιστικό. Τόνισε ότι οι μισθοί δεν είναι η μόνη πτυχή της ανταγωνιστικότητας και ανέφερε το παράδειγμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων που επίσης θα συμβάλει στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας του δημοσίου.

Οι ανάγκες της Ελλάδας θα καλυφθούν εγκαίρως, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ θα κρατήσει αμείλικτη στάση ως προς τον τρόπο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και τη δημοσιονομική εξυγίανση.Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή, με σημεία τριβής τις προτάσεις του Ταμείου για τις συντάξεις, τη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και την απελευθέρωση των απολύσεων στο δημόσιο.

Η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα το 2011 και το 2012, ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν. Στη σκληρή γραμμή εμμένει πάντως η Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αδιαπραγμάτευτος όρος για τη στήριξη της Ελλάδας από το Βερολίνο είναι η τήρηση σκληρών μέτρων εξυγίανσης τα επόμενα χρόνια.

Στο μεταξύ, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, δήλωσε την Κυριακή ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι «θα αποφασίσουμε τις προσεχείς ημέρες εάν είναι κατάλληλη στιγμή να αποκαλυφθεί το ύψος της συνολικής βοήθειας που θα δοθεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια».

«Εάν τελικά, και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρόκειται να συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, αποφασιστεί ότι είναι καλύτερα να ειπωθεί αμέσως πιό είναι το συνολικό ύψος της βοήθειας προς την Ελλάδα , εμείς (οι χώρες της ζώνης του ευρώ) θα εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα» τόνισε η κα Σαλγκάδο, η χώρα της οποίας προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 30 δισ. ευρώ από τον πρώτο χρόνο, που θα συνοδεύεται από ποσό ύψους 15 δισ. ευρώ που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ.

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα στοιχείο που να αφορά το συνολικό ποσό οικονομικής βοήθειας που μπορεί να λάβει η Ελλάδα εντός των επόμενων τριών χρόνων.