Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Ο τραπεζικός φόρος επί τάπητος στη σύνοδο των G20

Το τραπεζικό φορολογικό τέλος κυριαρχεί στις συνομιλίες των κορυφαίων αξιωματούχων της διεθνούς οικονομίας, που συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της G20, ενώ το ζήτημα της ελληνικής κρίσης προβλέπεται επίσης να συζητηθεί ευρέως, μετά το αίτημα της χώρας μας για ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής στήριξης.

Η Ομάδα των 20 ισχυρότερων προηγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών, θα αναζητήσουν κοινά εδάφη σε ακανθώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων η εποπτεία των τραπεζών, η εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και η ισχυροποίηση της παρουσίας των ταχέως αναπτυσσόμενων, αναδυόμενων οικονομιών.

Η G20 έχει ουσιαστικώς υποκαταστήσει την G7. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντός της ομάδας των ισχυρών εμφανίζονται για το ζήτημα της φορολόγησης των τραπεζών, την οποία υπερασπίζεται η Βρετανία και αποκρούει ο Καναδάς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 προβλέπεται να συζητήσουν δύο προτάσεις του ΔΝΤ για το τραπεζικό τέλος και το διεθνές ταμείο θα παρουσιάσει την τελική του έκθεση στην σύνοδο κορυφής της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο τον Ιούνιο.