Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Ανασύρθηκε η πρύμη της νοτιοκορεάτικης κορβέτας

Το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας ανέσυρε την πρύμη της ναυαγισμένης κορβέτας του της Πέμπτη, τρεις εβδομάδες αφότου ναυάγησε μετά από έκρηξη για την οποία δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα εξήγηση.

Στο οπίσθιο τμήμα της κορβέτας Cheonan, 1.200 τόνων, το οποίο ανασύρθηκε στην επιφάνεια από ένα γιγαντιαίο γερανό, εκτιμάται ότι βρίσκονται οι σοροί 44 νοτιοκορεατών ναυτών που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Το τμήμα του σκάφους, από το οποίο θα αντληθεί το νερό, θα φορτωθεί σε φορτηγίδα και θα μεταφερθεί για επιθεώρηση σε ναυτική βάση.

Τα 58 μέλη του πληρώματος της κορβέτας διασώθηκαν, ενώ πέραν των 44 ναυτικών που εκτιμάται ότι πνίγηκαν, ανασύρθηκαν και άλλες δύο σοροί. Οι αρχές ελπίζουν ότι το τμήμα αυτό του ναυαγισμένου πολεμικού θα ρίξει φως στα αίτια της καταστροφής. Ειδικοί από διάφορες χώρες, ανάμεσά τους τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, συμμετέχουν ή παρακολουθούν την επιχείρηση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap.

Το σκάφος βυθίστηκε κοντά σε θαλάσσια περιοχή την οποία διεκδικούν Βόρεια και Νότια Κορέα, την 26η Μαρτίου, στην Κίτρινη Θάλασσα. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις των δύο χωρών είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις το 1999, το 2002 και το 2009.

Ειδικοί έχουν εκτιμήσει ότι η έκρηξη της 26ης Μαρτίου ενδέχεται να οφείλεται σε βορειοκορεάτικη τορπίλη ή νάρκη – αν και αρκετοί εκφράζουν φόβους ότι εάν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα ξεσπάσει πόλεμος Νότιας - Βόρειας Κορέας.

Επισήμως, πάντως, η Σεούλ δεν έχει επιρρίψει ευθύνες για το ναυάγιο στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Νοτιοκορεάτης Λι Μιουνγκ-Μπακ κάλεσε να γίνει μια «πολύ αντικειμενική έρευνα» τα αποτελέσματα της οποίας δε θα μπορούν να αμφισβητηθούν, και υποσχέθηκε ότι θα λάβει «αμείλικτα μέτρα» σε βάρος όποιου ευθύνεται για το ναυάγιο.

Το επεισόδιο τορπίλισε τις ελπίδες άμεσης επανέναρξης των εξαμερών συνομιλιών για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, που είχαν διακοπεί πριν ένα χρόνο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ.