Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Τις «μάσκες» σχετικά με την γερμανική στάση στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα επιχειρούν να ρίξουν οι έγκυροι αμερικανικοί Times της Νέας Υόρκης.

Σε άρθρο, υπό τον βαρυσήμαντο τίτλο "Οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα", η αμερικανική εφημερίδα προσπαθεί να εξηγήσει την πραγματική αιτία που οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να δανείσει η Γερμανία την Ελλάδα.

Κατά τους New York Times, η αντίθεση των Γερμανών φορολογουμένων δεν οφείλεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις που απολαμβάνουν οι Έλληνες. Οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι μεγάλες γερμανικές τράπεζες -που σώθηκαν με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων στην πρόσφατη οικονομική κρίση- έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα αναγράφεται σε έκθεση της τράπεζας Barclays.

«Μια γρήγορη εξέταση των στοιχείων των μεγαλυτέρων τραπεζών της Γερμανίας δείχνει ότι πιθανώς το ήμισυ του ελληνικού χρέους - που αξιολογήθηκε ως "junk" από την Standard & Poor’s- βρίσκεται στους ισολογισμούς γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ανήκουν ή ελέγχονται από την κυβέρνηση Μέρκελ. Το ποσοστό μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, αλλά δεν έχουμε τρόπο να το μάθουμε, γιατί η ρυθμιστική Αρχή και πολλές από τις τράπεζες αρνούνται να κοινοποιήσουν ακριβή στοιχεία» γράφουν οι Times.

«Μόνον o όμιλος Hypo Real Estate κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μετά τη διάσωση του ομίλου από το κράτος, τον περασμένο χρόνο, οι Γερμανοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που ελέγχουν την Hypo Real Estate» σημειώνει η εφημερίδα.

«Το τρέχον άνοιγμα της Γερμανίας σε ελληνικά ομόλογα υπερβαίνει τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δανείσει η χώρα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος» προσθέτουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το συνολικό άνοιγμα της Hypo Real Estate στις αποκαλούμενες χώρες "PIIGS"-την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία- ανέρχεται σε 39 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Westdeutsche Landesbank, που ελέγχεται επίσης από το γερμανικό κράτος, διαθέτει ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από αυτές τις χώρες, ενώ η Commerzbank, την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελέγχει σε ποσοστό 25% και έχει το δικαίωμα του βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι εκτεθειμένη στο ελληνικό χρέος αποτελεί έναν ακόμη λόγο που αποδεικνύει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό και προβλήματα της Ευρώπης. Το ζήτημα δεν είναι ότι η Ελλάδα δίνει υψηλές συντάξεις. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχουν ισχυρά γερμανικά συμφέροντα» λέει ο Αλεσάντρο Λέoπολντ, πρώην διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Η δημοσιονομική κρίση δεν απειλεί μόνο την αξιοπιστία του ευρώ και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά απειλεί να πλήξει και τον γερμανικό κρατικό προϋπολογισμό με άμεσο τρόπο, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ ίσως χρειαστεί να διοχετεύσει και πάλι χρήματα στις τράπεζες, τις οποίες ήδη έχει διασώσει.

Η Γερμανία δεν είναι, βέβαια, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είναι εκτεθειμένη στα ελληνικά ομόλογα.
Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Τράπεζα της Γαλλίας, σύμφωνα με την Barclays.

Η Ιταλία διαθέτει επίσης ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ακολουθούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.