Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης»

Τα πάνω-κάτω φέρνει στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το σχέδιο «Καλλικράτης», που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο υπουργικό Συμβούλιο.

Διευρύνεται από τα 4 στα 5 χρόνια η θητεία των αιρετών δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι δήμοι περιορίζονται από 1043 σε 333-343 και μειώνεται κατα 65% ο αριθμός των δημοτικών επιχειρήσεων.

Για τα νησιά θα εφαρμοστεί η αρχή «ένα νησί, ένας δήμος». Επίσης, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουν όσοι είναι από 18 ετών και πάνω.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι έχει καταστεί κοινή συνείδηση όλων ότι το σπάταλο πελατειακό, συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος όπως το βιώνουμε σήμερα και επισήμανε ότι στόχος του «Καλλικράτη» είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, σύγχρονο και αποτελεσματικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, ένα κράτος – νοικοκύρη, που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου βοηθό του πολίτη και της επιχείρησης.

Ο Γ. Ραγκούσης σημείωσε ότι το νέο κράτος πρέπει να πατά σε γερά θεμέλια και πως γι αυτό το λόγο η αλλαγή ξεκινά από τη βάση, δηλαδή από τους δήμους, τις περιφέρειες και τις αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.

«Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν οι ίδιες συμπεριφορές και στάσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, απέναντι σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με τη σημερινή έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο «Καλλικράτης» εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης έως την κατάθεσή του στη Βουλή. «Στη φάση αυτή είμαστε απολύτως ανοικτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο βεβαίως των αρχών που έχουμε θέσει γι αυτό», κατέληξε.