Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ταϊλάνδη: "Τελεσίγραφο" στρατού στους διαδηλωτές

Ο στρατός της Ταϊλάνδης έδωσε εντολή σήμερα στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν γρήγορα το κέντρο της πρωτεύουσας, προειδοποιώντας ότι δεν τους «μένει πολύ χρόνος» πριν αρχίσει η στρατιωτική επιχείρηση για τη διάλυσή τους.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, γνωστοί ως «κόκκινα πουκάμισα», ζητούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και έχουν στρατοπεδεύσει από τη Δευτέρα σε μια συνοικία στο κέντρο της Μπανγκόκ, περικυκλωμένοι από πάνοπλους στρατιώτες.

«Προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος, οι Αρχές θα λάβουν επιτακτικά μέτρα», είπε εκπρόσωπος του στρατού.

«Δεν θέλουμε να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή σας. Αν υπάρξει μια σύγκρουση, μπορεί να πληγείτε από αδέσποτες σφαίρες. Δεν σας μένει πολύς χρόνος. Παρακαλούμε εγκαταλείψτε τον χώρο αυτό», προειδοποίησε.

Πάντως, οι υποστηρικτές του ανατραπέντος και εξόριστου πρώην πρωθυπουργού απέκλεισαν εκ νέου σήμερα κάθε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και αρνήθηκαν να διεξαγάγουν συνομιλίες υπό την απειλή των στρατιωτικών όπλων.

«Όταν τα όπλα σκοπεύουν εναντίον μας, δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες», δήλωσε ένα από τα στελέχη των διαδηλωτών.

«Ο πιο απλός τρόπος για την επίλυση της κρίσης είναι η διάλυση του Κοινοβουλίου, και εμείς τότε θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας», πρόσθεσε.

Στις 10 Απριλίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διώξουν τους διαδηλωτές από μια συνοικία στην παλιά πόλη της Μπανγκόκ, προκλήθηκαν συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, ενώ τουλάχιστον 800 τραυματίστηκαν.