Κυριακή 25 Απριλίου 2010

«Με το βαμβάκι» η αναφορά Ομπάμα στη γενοκτονία των Αρμενίων

Ως μία από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε ομιλία του για την 95η επέτειο από το συμβάν. Σε μία άσκηση ισορροπίας, δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά τον όρο «γενοκτονία».

"Αυτήν την ημέρα μνήμης, σιωπούμε και θυμόμαστε ότι πριν από 95 χρόνια άρχισε μια από τις χειρότερες ωμότητες του 20ου αιώνα. Αυτή τη μελανή στιγμή της ιστορίας, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή προχώρησαν προς το θάνατό τους τις τελευταίες ημέρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", ανέφερε στο μήνυμά του.

Κάλεσε εμμέσως την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, λέγοντας πως "Είναι προς το συμφέρον όλων η πλήρης και ειλικρινής αποκατάσταση των γεγονότων".

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι έλαβε υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας. Τον ρόλο του προσβεβλημένου επωμίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη και λανθασμένη τη δήλωση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι εκφράζει μονόπλευρη πολιτική άποψη. "Ο μεγαλύτερος εχθρός των ιστορικών γεγονότων είναι η αναθεώρηση της μνήμης. Καμία χώρα δεν θα πρέπει να επιβάλει στους άλλους τις απόψεις της για την ιστορία (...) Η Ιστορία μπορεί να κριθεί μόνον από τους ιστορικούς, δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών", δήλωσε.