Οι Γάλλοι ενήλικες επαινούν το σύστημα υγείας και ιατρικής περίθαλψης της χώρας τους, ενώ οι κάτοικοι της γειτονικής Γερμανίας αποδοκιμάζουν το δικό τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.
Οι δημοσκόποι ανακοίνωσαν ότι στην έρευνά τους επικεντρώθηκαν περισσότερο στις προσδοκίες των πολιτών από το σύστημα υγείας της χώρας τους παρά στην ποιότητα περίθαλψης.
Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις ελλείψει κονδυλίων, καθώς οι προσδοκίες των πολιτών για ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εφαρμογής του έχουν φθάσει στα ύψη εξαιτίας του γηράσκοντος πληθυσμού.
Η εταιρία η οποία πραγματοποίησε την έρευνα, σε δείγμα περίπου 1.000 πολιτών από κάθε χώρα, διαπίστωσε ότι το 55% από αυτούς τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία «βαθμολόγησαν» το σύστημα υγείας της χώρας τους με «Α» ή «Β».
Τον ίδιο βαθμό έδωσε το 30% των Βρετανών, το 21% των Αμερικανών και το 17% των Γερμανών, ενώ το 43% των Καναδών απάντησε μεταξύ «Α» και «Β».
Σύμφωνα με τον Ντιν Άρνολντ, τον επικεφαλής της εταιρίας που έκανε την έρευνα, η αποδοχή του κοινού σε κάθε χώρα σχετίζεται ουσιαστικά με την άποψή του για το τι μπορεί να του προσφέρει το σύστημα υγείας και πολύ λίγο με τα κονδύλια που δαπανά η κυβέρνηση στον τομέα αυτό.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα στον τομέα της υγείας (7.290 δολάρια κατά κεφαλήν ή το αντίστοιχο του 16% του ΑΕΠ), ενώ η Βρετανία δαπανά μόλις 2.992 δολάρια κατά κεφαλήν ή το 8.4% του ΑΕΠ της.
Η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται στις ενδιάμεσες θέσεις της κατάταξης με δαπάνες 4.417 δολάρια, 3.895, 3.601 και 3.588 αντίστοιχα ή το 10 με 11% του ΑΕΠ τους.
«Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ελβετία κάνουν πολύ καλή δουλειά με τις προσδοκίες των ασθενών τις οποίες στη συνέχεια ικανοποιούν, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και την ποιότητα του συστήματος υγείας», εξηγεί ο Άρνολντ.
«Αυτό διαφέρει σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι προσδοκίες των πολιτών για το τι μπορεί να προσφέρει το σύστημα υγείας είναι υψηλές, θα μπορούσαμε να πούμε ανέφικτες», προσθέτει ο ίδιος.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από τη πρόσφατη παρουσίαση των επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας από τον Μπαράκ Ομπάμα. Όμως ριζικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας της σχεδιάζει και η Γερμανία. Και στις δύο χώρες, όπως εκτιμά ο Άρνολντ, η διαδικασία μεταρρύθμισης ενδεχομένως να έχει γιγαντώσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών.