Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

«Βρυχάται» το ηφαίστειο στην Ισλανδία. Ο κρατήρας του ηφαιστείου βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από παχύ στρώμα πάγου

Τουλάχιστον 800 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις αρχές της Ισλανδίας μακριά από την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ στη νότια Ισλανδία, καθώς εξαιτίας της αυξημένης δραστηριότητάς του, γειτονικός παγετώνας (ο πέμπτος μεγαλύτερος της χώρας) έλιωσε μερικώς και σημειώθηκαν πλημμύρες σε δρόμους και γέφυρες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, καπνός από τον κρατήρα του ηφαιστείου που βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από το παχύ στρώμα πάγου και λευκοί ατμοί από το λιώσιμο του παγετώνα είχαν καλύψει ολόκληρη την περιοχή, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο που τον περασμένο μήνα είχε εντοπιστεί μια ηφαιστειακή ρωγμή κάτω από τον πάγο, η οποία ήταν ενεργή μέχρι την περασμένη Δευτέρα.

Η έντονη δραστηριότητα του Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ προβλημάτισε έντονα τις αρχές της χώρας, αφού το λιώσιμο μέρους του παγετώνα τροφοδότησε με νερό παρακείμενο ποτάμι, με αποτέλεσμα η στάθμη του να ανέβει κατά τουλάχιστον 84 εκατοστά. Οι τρεις μεγάλες τρύπες ,που είχαν αρχικά σχηματιστεί στον παγετώνα, αργότερα μέσα στη μέρα είχαν μετατραπεί σε ένα τεράστιο χάσμα μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων.

Η εκκένωση της περιοχής από την πολιτική προστασία, από τους κατοίκους και τους τουρίστες που είχαν συρρεύσει να παρακολουθήσουν από κοντά το απόκοσμο και εντυπωσιακό αυτό θέαμα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.