Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Ανατροπές παντού: από τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας μέχρι τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας φέρνει η νέα πραγματικότητα

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!! ΠΩΣ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ; ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΟΥΣΕΣ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ Η ΤΟΥΣ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΥΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ; ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΙΝΕΣ! ΣΕ ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ! ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ;

Το «φάντασμα της Ουγγαρίας» πλανάται πάνω από την κυβέρνηση, μετά την απόφαση για ενεργοποίηση του μηχανισμού Ε.Ε. και ΔΝΤ. Παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, κορυφαίοι υπουργοί δεν βγάζουν από το μυαλό τους ότι οι σύντροφοί τους, του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ουγγαρίας, δυο χρόνια μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ, είδαν την επιρροή τους να καταρρέει και τα ποσοστά τους από 43,2% το 1996 να συρρικνώνονται στο 19,3% το 2010.

Το σημερινό αγκάθι είναι οι τελικές ρυθμίσεις στην τριετή συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε., που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, που αφορούν ιδίως τη μείωση του αριθμού των δημόσιων υπαλλήλων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση του ορίου απολύσεων. Ομως τα μεγάλα προβλήματα τώρα αρχίζουν.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι μπαίνουμε σε μια εντελώς νέα φάση στην ιστορία της χώρας και ότι αυτό που χρειάζεται, στις καινούριες συνθήκες, είναι η αναπροσαρμογή της πολιτικής. «Πρέπει να ξανασχεδιάσουμε τη στρατηγική μας. Αλλιώς θα χαθούμε στο λαβύρινθο των γεγονότων», σημειώνει ο συνομιλητής μας, που βλέπει ότι η κυβέρνηση, ώς το τέλος της τετραετίας, ουσιαστικά δεν θα έχει περιθώρια άσκησης δικής της πολιτικής, αλλά θα ασκεί διαχειριστικό ρόλο και αυτό που θα κάνει θα είναι να δίνει λόγο στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το αν υλοποιεί τα συμφωνηθέντα. Οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν δύο επίπεδα:

α Στην παρουσίαση στους πολίτες σχεδίου για το πώς θα βγούμε από τη σημερινή κατάσταση. «Τους μαυρίζουμε την ψυχή και λείπει η αφήγηση που θα δίνει προοπτική», αναγνωρίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο προσθέτει ότι πρέπει να ειπωθεί στους πολίτες πώς θα είναι η χώρα σε μια τριετία. Η «ζύμωση» θα ξεκινήσει πρώτα απ' όλα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν προτάσεις, μάλιστα, η συμφωνία με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. να έρθει προς συζήτηση όχι μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και στη Βουλή. Επίσης, έχουν γίνει πιο εντατικές οι συζητήσεις για την ενίσχυση του σχεδιασμού της κυβέρνησης με τη δημιουργία νέων οργάνων (ομάδα στρατηγικής, think tank), τα οποία θα επεξεργαστούν προτάσεις και για τη διαχείριση των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων.

β Στη λειτουργία της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής, με νέο πιο επιτελικό τρόπο. Οι προτάσεις πολλές: από ανασχηματισμό και τοποθέτηση σε θέσεις-κλειδιά των πιο αποτελεσματικών στελεχών, μέχρι την αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων σε ρόλους «κομάντο» για να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να έρθουν επενδύσεις. Ηδη έχουν γίνει κρούσεις σε Αραβες και Αμερικανούς, οι οποίοι εκδηλώνουν πρόθεση να επενδύσουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι «θα τρέξουν γρήγορα». Γι' αυτό το λόγο υπάρχει πρόταση να συγκροτηθούν ειδικές «ομάδες έργου», που θα αναλαμβάνουν να προωθήσουν αυτά τα επενδυτικά σχεδια δίνοντας λύσεις επιτόπου.

Κορυφαίος υπουργός αναγνωρίζει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι δεν έχει κλείσει το θέμα του δανεισμού της Ελλάδας. Δεν αποκλείει καθόλου, μάλιστα, το ενδεχόμενο η χώρα μας να αναγκαστεί τελικά να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους ύστερα από κάποιο διάστημα.

Σε αυτή την περίπτωση προεξοφλεί ότι θα υπάρχουν ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Ακόμη όμως και αν αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα, το κοινωνικό κόστος που θα προκαλέσουν οι αλλαγές θα είναι τεράστιο. Κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι και άλλοι θα καταστραφούν. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι πρέπει να καταβάλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μη βρίσκονται ανάμεσα στους τελευταίους.

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ;
ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ; ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ. ΒΑΛΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΙΣ!!! ΨΑΞΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ. ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ; ΑΜΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ ΑΠΟ ΣΕΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΝΤ ΜΕ ΑΠΛΩΜΕΝΑ ΧΈΡΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ!