Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες στην Κίνα

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια μετά τον σεισμό στην επαρχία Τσινγκάι της βορειοδυτικής Κίνας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 600 ατόμων, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του πρακτορείου Νέα Κίνα.

Το πρακτορείο μετέδωσε πως 1.045 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί από τα συνεργεία διάσωσης, τα οποία έχουν ανασύρει 107 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία ανέρχονται στους 2.038.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν και σήμερα τις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Χιλιάδες σεισμόπληκτοι που έμειναν άστεγοι στην περιοχή Γιούσου πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν.


Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση, οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό φτάνουν τους 617 και οι τραυματίες τους 9.000.

Στο μεταξύ, η πρώτη αποστολή βοήθειας--τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα-- έφτασε στην απομονωμένη ορεινή περιοχή του Γιούσου, όμως οι άσχημες καιρικές συνθήκες, οι κατεστραμμένοι δρόμοι και οι συχνοί μετασεισμοί, εμποδίζουν την διανομή της.

Ο δρόμος προς το τοπικό αεροδρόμιο άνοιξε σήμερα και κινεζική κυβέρνηση χρησιμοποιεί και στρατιωτικά αεροπλάνα για την αποστολή των ειδών πρώτης ανάγκης.

Από τον σεισμό ισοπεδώθηκαν 15.000 κατοικίες με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγοι περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι.