Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σε λάθος αξιωματικού οφείλεται η προσάραξη σε ύφαλο

Λάθος στην πλοήγηση που οφείλεται σε «υπερβολική κούραση» ενός αξιωματικού οδήγησε στην προσάραξη του κινεζικού πλοίου στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στο θαλάσσιο πάρκο γνωστό για την εξαιρετική του βιοποικιλότητα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με αναφορά του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών, ο αξιωματικός βάρδιας, που είχε αναλάβει την διακυβέρνηση του πλοίου τη στιγμή της προσάραξης, είχε κοιμηθεί μόλις δυόμισι ώρες σε διάστημα 37 ωρών.

«Μια σειρά απλών λαθών από ένα μέλος του πληρώματος που ήταν εξαιρετικά κουρασμένο οδήγησε στην προσάραξη», επισημαίνεται στην αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, οπότε και ο καπετάνιος και ο αξιωματικός του πλοίου παρουσιάστηκαν ενώπιον δικαστηρίου.

Ο καπετάνιος Ουάνγκ Τζισάνγκ και ο αξιωματικός βάρδιας Ουάνγκ Σουεγκάνγκ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και θα παρουσιαστούν ξανά στο δικαστήριο στις 9 Ιουνίου. Ο δεύτερος πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του στην αυστραλιανή δικαιοσύνη.

Το Shen Neng 1 ήταν πλήρες φορτίου (μετέφερε 68.000 τόνους άνθρακα) και έπλεε με τη μέγιστη ταχύτητα όταν προσάραξε, στις 3 Απριλίου, στα ανοικτά του Κουίνσλαντ. Το πλοίο αποκολλήθηκε και ρυμουλκήθηκε σε ένα νησάκι.