Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Σκάνδαλο με εικονικές γνωματεύσεις DNA

Στον… αέρα βρίσκονται χιλιάδες εξετάσεις για πατρότητα, τουλάχιστον αυτές που έχουν γίνει στο Γενικό Κρατικό Αθηνών. Η διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας, Πηνελόπη Κατσέα-Σακελλαρίου, συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από άνδρες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, την ώρα που εισέπραττε 800 ευρώ για ένα τεστ πατρότητας.

Η γιατρός, η οποία ορκιζόταν, σύμφωνα με το τυπικό που ακολουθείται, ενώπιον του προέδρου του δικαστηρίου, αλλά και των δικηγόρων, για τις γνωματεύσεις, έβγαζε αποτελέσματα, τα οποία «βόλευαν» τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. Και αυτό, φυσικά, με το αζημίωτο, καθώς ζητούσε 1.000 ευρώ, αν ήθελαν απόδειξη, και 800 ευρώ χωρίς απόδειξη.

Για την υπόθεση, μάλιστα, το νοσοκομείο επισκέφτηκαν άνδρες του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, προσδίδοντας με την παρουσία τους ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία ασχολείται, συνήθως, αποκλειστικά με εσωτερικά θέματα της ΕΛΑΣ.

Για να κάνει κάποιος τεστ πατρότητας, υπάρχουν δύο τρόποι: με απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου, όταν η υπόθεση ακολουθεί τη δικαστική οδό, ή ιδιωτικά. Κάποιος, δηλαδή, ζητά να πραγματοποιηθεί τεστ πατρότητας για προσωπικούς λόγους. Και στις δύο περιπτώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ωστόσο, για τα παραπάνω δεν ήταν ενήμεροι όσοι «κατέθεταν» 1.000 ευρώ στο γραφείο της διευθύντριας.

Στην περίπτωση της αντιδικίας, όταν το ζευγάρι φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: με απόφαση του προέδρου του δικαστηρίου ορίζεται ένας πραγματογνώμονας – γιατρός, ο οποίος, μάλιστα, ορκίζεται στο Ευαγγέλιο για την ορθότητα των αποτελεσμάτων της εξέτασης. Στη συνέχεια, πάλι ΔΩΡΕΑΝ, πραγματοποιείται η εξέταση DNA.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια του τμήματος Αιμοδοσίας, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα, φαίνεται πως συνεργαζόταν με εργαστήρια στο εξωτερικό. Έβγαζε τα αιματολογικά και ιστολογικά αποτελέσματα στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν και τα υπόλοιπα γονίδια τα έστελνε σε εργαστήριο του εξωτερικού με το οποίο συνεργαζόταν. Έτσι, μπορούσε να εκδίδει αποδείξεις.

Σήμερα το μεσημέρι, άνδρες του «Εσωτερικών Υποθέσεων» συνέλαβαν τη διευθύντρια, καθώς πρόκειται για διοικητική υπάλληλο, μέσα στο νοσοκομείο, ενώ σε βάρος της σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Τη γιατρό είχε καταγγείλει ένα ζευγάρι, αφού τους είχε διαβεβαιώσει ότι το νοσοκομείο διενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, με κόστος, όμως, 1.000 ευρώ.

Κατά το επόμενο διάστημα, εισέπραττε διάφορα χρηματικά ποσά, ως προκαταβολή, ενώ σήμερα τους παρέδωσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τα οποία είχαν τυπωθεί σε ξένη γλώσσα. Απ’ ό,τι φαίνεται, είχαν εκδοθεί από εργαστήριο του εξωτερικού.

Επιπλέον, τα χαρτιά αυτά συνοδεύονταν από μετάφραση στα ελληνικά, η οποία έφερε σφραγίδα του νοσοκομείου με τα στοιχεία της.

Η γιατρός πήρε τα χρήματα, τα οποία ήταν προσημειωμένα, και συνελήφθη.

Το ζευγάρι, ωστόσο, δεν ήταν το μοναδικό «θύμα», αφού μία ακόμα καταγγελία υποβλήθηκε, πριν από μία εβδομάδα, για την ίδια στο νοσοκομείο. Μάλιστα, το ζευγάρι είχε αναφέρει στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι τους ζήτησε 1.800 ευρώ για το τεστ πατρότητας.

Η κα. Σακελλαρίου, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί αύριο ενώπιον στου εισαγγελέα.