Περισσότερους από 750.000 δημοσίους υπαλλήλους αναμένεται να παρουσιάσει η απογραφή των μισθοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία ολοκληρώνεται επισήμως σήμερα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν απογραφεί 680.394 δημόσιοι υπάλληλοι.
Σε αυτήν την πρώτη φάση απογράφηκαν οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ καθώς και οι συμβασιούχοι που υπηρετούν τις ημέρες της απογραφής. Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο, θα απογραφούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, σε ΝΠΙΔ και σε δημοτικές επιχειρήσεις, οπότε αθροιστικά οι υπάλληλοι τοy δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000.
Υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι.........
.........υπάρχει περίπτωση να δοθεί μια τριήμερη παράταση προκειμένου να μην υπάρχει υποψία ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα να απογραφεί κάθε υπάλληλος που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Γενική γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων αναμένεται να δημοσιοποιήσει την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών -εάν τελικώς υπογραφεί- για την παράταση στην ηλεκτρονική σελίδα www.apografi.gov.gr, εντός της σημερινής ημέρας.
Αμέσως μετά το πέρας της απογραφής, θα ακολουθήσουν τρία επίπεδα διασταυρώσεων από τις διευθύνσεις διοικητικού, από τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, θα ελεγχθούν καταρχήν δύο στοιχεία αβεβαιότητας: α) αν κάποιοι απογράφηκαν ενώ δεν έπρεπε (π.χ. συνταξιούχοι, υπάλληλοι ΝΠΙΔ κ.τ.λ.) και β) αν δεν έχουν απογραφεί υπάλληλοι που ήταν υπόχρεοι.
Για τη δεύτερη κατηγορία προβλέπεται η διακοπή της μισθοδοσίας τους μέχρι να ολοκληρώσουν την απογραφή τους. Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι με την απογραφή θα υπάρχει μια συνολική εικόνα του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η καταγραφή των υπαλλήλων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα αξιοποιηθεί για τη μετακίνηση προσωπικού σε οργανισμούς που έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από την 1η Νοεμβρίου, θα διαπιστώσει, μετά τη διασταύρωση των στοιχείων, ποιοι υπάλληλοι έχουν αδήλωτα εισοδήματα και θα μπορεί να «κόψει» αποδοχές που ξεπερνούν τα ανώτατα νόμιμα όρια έτσι όπως έχουν προσδιοριστεί από το Μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας με την Τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ).
Την πρωτιά σε δημοσίους υπαλλήλους καταγράφει το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο απογράφηκαν μέχρι τις 20 Ιουλίου 124.770 εργαζόμενοι. Παράλληλα καταγράφηκαν στις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 11.084 υπάλληλοι και στα ΝΠΔΔ του υπουργείου Παιδείας περισσότεροι από 3.000. Μέχρι και τις 20 Ιουλίου δεν είχαν απογραφεί εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και σε Ταμεία Πρόνοιας.