Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Σερβία και Ρωσία επιμένουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο

Βελιγράδι, Σερβία
Εμμένοντας στη γραμμή που είχαν χαράξει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2008 μετά την μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, Σερβία και Ρωσία απορρίπτουν σαν νομικά αβάσιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου παρά τη θετική αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ.

Η Σερβία διά του υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς υπογραμμίζει ότι δεν θα αλλάξει τη πολιτική της προς την αποσχισθείσα επαρχία της.

«Θα συνεχίσουμε με προτεραιότητα την διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας».

Διευκρίνισε ακόμη ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί μια «τεχνική άποψη» και ότι σύντομα αυτή θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα ληφθεί μία «πολιτική απόφαση».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς σε δηλώσεις του λίγο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου τόνισε ότι «η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει τη μονομερή ανακήρυξη του Κοσόβου» ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα επόμενα βήματά της.

Εν τω μεταξύ, από το Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Σέρβο πρόεδρο και του μετέφερε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν παρέχει νομική βάση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Ευλογημένη ημέρα» λένε οι Κοσοβάροι

Ενθαρρυμένοι από την απόφαση εμφανίστηκαν οι ηγέτες του Κοσόβου με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου να δηλώνει ότι η γνωμοδότηση αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Ο ίδιος μίλησε για «ευλογημένη ημέρα», τόσο για τη χώρα όσο και για τους πολίτες της.

Σημείωσε πάντως ότι το Κόσοβο «δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αυτονομιστικής επιδίωξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν και υποστηρίζουν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να ενωθούν «για ένα κοινό μέλλον» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ιστορική» ήταν απόφαση του Δικαστηρίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και τόνισε ότι η απόφαση συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια.