«Σημεία και τέρατα» στη διαχείριση των πόρων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κατά την περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, καταγγέλλει ο νυν περιφερειάρχης, Γ. Κίρκος.
Κεντρικό πρόσωπο σε αυτό το «πάρτι εκατομμυρίων», σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, φαίνεται να είναι ο πρώην περιφερειάρχης, Α. Λεούδης, μέλος της ΚΕ της ΝΔ και... κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.
Απευθείας αναθέσεις έργων σε «ολίγους και εκλεκτούς» με τη μέθοδο της κατάτμησης, παραποιήσεις δημοσίων εγγράφων, αλλά και εξόφληση... ανύπαρκτων έργων, διαπιστώθηκαν σε πορίσματα που εκδόθηκαν μετά τις έρευνες που διέταξε ο κ. Κίρκος. Ο φάκελος έχει ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Κοζάνης, στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στα αρμόδια υπουργεία.
Ο περιφερειάρχης μίλησε στη zougla.gr και αναφέρθηκε στα πορίσματα των ΕΔΕ που αφορούν δύο υποθέσεις: στην αποναρκοθέτηση περιοχών της Δ. Μακεδονίας και Ηπείρου, έργο που αντί να το αναλάβει ο Στρατός Ξηράς με το Τάγμα Εξουδετέρωσης Ναρκών Ξηράς (ΤΕΝΞ), δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία με αμοιβή 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα και στο σκέλος της τεχνικής βοήθειας του Έ Κοινοτικού Πακέτου Στήριξης.
Στο πόρισμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης διαπιστώνεται ότι το έργο της αποναρκοθέτησης δεν έχει παραληφθεί από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο, δηλαδή τον Στρατό Ξηράς, γιατί δεν το επιτρέπει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις αποναρκοθετήσεις. Μάλιστα, εντοπίστηκαν «υπόγειες διαδρομές» και προσυνεννοήσεις μεταξύ της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και της εταιρείας που ανέλαβε το έργο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», ο πρώην περιφερειάρχης και... κουμπάρος του πρώην πρωθυπουργού με επιστολή του προς τον τότε υπουργό Ανάπτυξης εξουσιοδοτεί συγκεκριμένο ιδιώτη, για να προετοιμάσει και να υποβάλει την πρόταση υλοποίησης του έργου για λογαριασμό της περιφέρειας.
«Συμπτωματικά» τον ίδιο ιδιώτη εξουσιοδοτεί ένα χρόνο αργότερα και ο ανάδοχος, για να καταθέσει την προσφορά του στο διαγωνισμό της περιφέρειας! Για να το πούμε με απλά λόγια, ο ιδιώτης που ανέλαβε να συντάξει την πρόταση με τις προδιαγραφές της Περιφέρειας, αναλαμβάνει να καταθέσει και την... προσφορά της εταιρείας.
«Στα τεύχη δημοπράτησης υπήρχαν όροι οι οποίοι θεωρήθηκαν «φωτογραφικοί», προκειμένου να επιλεγεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ένας από τους όρους συμμετοχής στο διαγωνισμό ήταν «ο υποψήφιος ανάδοχος να έχει συνολικό κύκλο εργασιών για τις τελευταίες τρεις διαχειριστικές χρήσεις μεγαλύτερο από το 200% του προϋπολογισμού του υπό ανάθεση έργου», απαίτηση που κάλυπτε ακριβώς η εν λόγω εταιρεία», συνεχίζει η εφημερίδα.
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, ότι, παρά την καθιερωμένη πρακτική, ο διαγωνισμός δεν κηρύχθηκε άγονος, παρότι δήλωσε συμμετοχή μόνο ένας ενδιαφερόμενος.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, τα πρακτικά της επιτροπής Διενέργειας, Αξιολόγησης και Εισήγησης για την ανάθεση έργου φέρουν παραποιημένες υπογραφές!
Πληρώθηκαν έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν;
Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη σχετικά με το έργο της δημοσιότητας του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξε συστηματική παραποίηση του υπηρεσιακού πρωτοκόλλου, στο φάκελο των έργων δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την υλοποίησή τους και μόνο όταν ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ, κατατέθηκε ένα μικρό μέρος από αυτά, αν και ορισμένα τιμολόγια είχαν πληρωθεί δύο φορές!
Εντύπωση προκαλεί ότι για τα περισσότερα έργα, δεν υπήρχε πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής και κάποια συντάχθηκαν εκ των υστέρων, αφού ζητήθηκαν από τους ελεγκτές, ενώ από ορισμένα απουσίαζαν ακόμη και οι αποφάσεις για την ανάθεση των έργων, οι οποίες κατατέθηκαν κι αυτές εκ των υστέρων κι αφού τα έργα είχαν εξοφληθεί.
Όπως αναφέρει η «Θεσσαλονίκη», «το 60% των έργων δόθηκε σε ένα «κλειστό» κύκλωμα εταιρειών, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα ή εμφανίζονταν με διαφορετικές επωνυμίες ή συνεργάζονταν μεταξύ τους. Για το ίδιο αντικείμενο εκδίδονταν διαφορετικά τιμολόγια, με διαφορετικές αποφάσεις ή και με την ίδια!
Το πόρισμα, μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρει:
-Για το έργο «προβολή δράσεων ΕΚΤ» πληρώθηκαν 60.000 ευρώ και παραδόθηκαν μία αφίσα για κάθε πόλη και ένα cd με φωτογραφίες.
-Για το έργο «προβολή έκθεσης Polis» πληρώθηκαν περί τα 50.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες.
-Για το έργο «προβολή ΕΓΤΠΕ» πληρώθηκαν 119.000 ευρώ και παραδόθηκαν αφίσες και προσκλήσεις.
-Για το έργο «έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό για την προβολή των έργων με τη συγχρηματοδότηση του ΕΤΠΑ» πληρώθηκαν 107.000 ευρώ και παραδόθηκε ένας φάκελος με cd και φυλλάδια.
-Για το έργο «διοργάνωση συνεδρίου για την καινοτομία» πληρώθηκαν 20.000 ευρώ και παραδόθηκαν τέσσερις φωτογραφίες. Επιπλέον για σειρά άλλων αντίστοιχων έργων, προϋπολογισμού άνω των 300.000 ευρώ, δεν βρέθηκαν στοιχεία, που να αποδεικνύουν την υλοποίησή τους.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις που διατυπώνονται στο πόρισμα της ΕΔΕ, «από τα έγγραφα και τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτει ότι η απόφαση της κατάτμησης, το τίμημα, οι απευθείας αναθέσεις, η επιλογή των αναδόχων, το περιεχόμενο και η γενικόλογη περιγραφή των συμβάσεων έγιναν με εντολή ή προκαθορίστηκαν ή μεθοδεύτηκαν από τον τέως γενικό γραμματέα κ. Ανδρέα Λεούδη... Οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφέρειας εξέφρασαν προφορικά τις σοβαρές επιφυλάξεις τους στο γενικό γραμματέα, αλλά δεν εισακούστηκαν και πιέστηκαν να διεκπεραιώσουν άμεσα τις διαδικασίες».