Ένα διπλό σκάνδαλο διερευνά το Υπουργείο Παιδείας και έχει να κάνει με την ιστοσελίδα που «χρυσοπλήρωσε», αλλά ποτέ δεν λειτούργησε. Πρόκειται για τη σελίδα της «Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων» που ακόμα περιμένουμε να τη δούμε στον διαδικτυακό αέρα. Τα σκάνδαλα αφορούν τόσο στο κόστος αναβάθμισης της ιστοσελίδας όσο και στο ότι τελικά το λογισμικό που τιμολογήθηκε κυκλοφορεί ελεύθερα στο Internet.
Το Υπουργείο Παιδείας πλήρωσε 94.000 ευρώ για τη δημιουργία της σελίδας και τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού. Σήμερα, η Άννα Διαμαντοπούλου αναζητά γιατί κοστολογήθηκε τόσο η εν λόγω ιστοσελίδα αλλά κυρίως γιατί ποτέ δεν λειτούργησε. Όπως αποκαλύφθηκε από την απάντηση της υπουργού σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, το 2002, η εταιρεία «EXODUS» δημιούργησε την ιστοσελίδα Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έναντι του ποσού των 17.000.000 δραχμών, δηλαδή περίπου 50.000 ευρώ.
Το 2008, η τότε ηγεσία του υπουργείου προχώρησε, έπειτα από διαγωνισμό, σε σύμβαση με την εταιρεία «ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ-POLIS-NET INTERNET SERVICES» για την προμήθεια προγραμμάτων διαχείρισης περιεχομένου. Σε απλά Ελληνικά, εγκαταστάθηκε ένα νέο λογισμικό, το οποίο κόστισε άλλες 44.500 ευρώ. Το λογισμικό παραδόθηκε εμπρόθεσμα, όμως η ιστοσελίδα δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ!
Η αποστροφή της υπουργού στην απάντησή της, ότι «έρευνα από τον γενικό γραμματέα είναι σε εξέλιξη», είναι ενδεικτική της άγνοιας που επικρατεί σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν χρησιμοποιήθηκε η ιστοσελίδα, αν και μέχρι τότε είχε κοστίσει 94.000 ευρώ.
Σήμερα, το υπουργείο έκανε το αυτονόητο. Ανέθεσε στους υπαλλήλους του, προγραμματιστές, να φτιάξουν την ιστοσελίδα, αφού -έτσι και αλλιώς- τους πληρώνει! Μάλιστα, τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι εκείνα που δωρεάν διατίθενται στο Διαδίκτυο. Έτσι, οι Έλληνες πολίτες, ενώ έχουν πληρώσει 94.000 ευρώ, χρησιμοποιούν τελικά μια ιστοσελίδα, που -ούτως ή άλλως- δεν κόστισε ούτε ένα ευρώ.
Την ίδια στιγμή και ενώ διεξάγεται έρευνα για το πού πήγαν περίπου 200 εκατ. ευρώ -δηλαδή σχεδόν το 1/10 του συνολικού προγράμματος- από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», καθώς οι περισσότερες ιστοσελίδες και ηλεκτρονικές πύλες που δημιουργήθηκαν παραμένουν ανενεργές, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απαντά για τη δική του ιστοσελίδα.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, η ιστοσελίδα www.thessaloniki.gr δεν είναι δυνατό να κοστολογηθεί, καθώς εντάσσεται στο έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Εξυπηρέτησης του Πολίτη», το οποίο συνολικά κόστισε 1.153.535 ευρώ.