Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Καταρρέει το χρηματιστήριο

Μια από τις πιο κακές του ημέρες ζει το χρηματιστήριο στον απόηχο των spread που έχουν εκτιναχθεί

στα ύψη. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης βρίσκεται οριακά πάνω από τις 1904 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση κατά 4,18%.

Το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζεται και σήμερα.

Η απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας εκτοξεύεται στο 7,34% οδηγώντας σε πτώση άνω του 5% τις μετοχές των τραπεζών.

Η μετοχή της Εurobank υποχωρεί 7,26% και ακολουθούν με μεγάλες απώλειες Τράπεζα Πειραιώς -6%, Εθνική Τράπεζα -4,72% και Alpha Bank -5%.

Από τις 100 μετοχές που έχουν ανοίξει οι 80 έχουν αρνητικό πρόσημο.

«Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην αγορά ομολόγων, κατά τη γνώμη μας αυξάνονται οι πιθανότητες να υποχρεωθεί η ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει στήριξη», αναφέρει η Nomura σε έκθεσή της με ημερομηνία 8 Απριλίου 2010.

«Περιμένουμε επίσης ότι θα την λάβει, από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι σήμερα, ήμασταν της άποψης ότι η Ελλάδα χρειαζόταν να δανειστεί και περίμενε υπομονετικά να υποχωρήσουν τα spreads, χωρίς να χρειαστεί να καλέσει οποιονδήποτε σε βοήθεια. Αλλά οι συνθήκες στην αγορά οδηγούν αναγκαστικά προς άλλη κατεύθυνση. Εξακολουθούμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης του χρέους», αναφέρει ο Laurent Bilke που υπογράφει την έκθεση.

«Το σχέδιο διάσωσης των Ε.Ε./ ΔΝΤ υποτίθεται ότι θα ενεργοποιηθεί μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης, σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν αποτρέψουν τον δανεισμό. Το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις περιμένουν μία αποτυχημένη έκδοση ομολόγου προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δανειστεί μόνη της, ένα προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της παρέμβασης, σύμφωνα με τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου. Αν παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες στην αγορά, τότε πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουν κάποιο ‘ατύχημα’ να συμβεί. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει σήμερα ένα επιχείρημα που δεν μπορούσε να επικαλεστεί πριν από έναν μήνα.

Δεν μας είναι ξεκάθαρο αν η έκδοση ομολόγου σε δολάρια στο τέλος του μήνα μπορεί να πράγματι να πραγματοποιηθεί, αν όμως αυτό συμβεί, κατά πάσα πιθανότητα το μέγεθός της θα περιοριστεί σημαντικά. Πέραν αυτών, θα περιμέναμε η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το ‘Σχέδιο Β’ και να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια, ώστε να καταφέρει να τηρήσει την προθεσμία της 19ης Μαΐου».

«Οι εκλογές στο Βόρειο Ρήνο – Βεστφαλία στις 9 Μαΐου στη Γερμανία είναι μία σημαντική εξέλιξη, όπως έχει υπογραμμίσει ο πολιτικός μας αναλυτής, Alastair Newton, και κάθε λύση απέναντι στην κρίση πριν από αυτό το γεγονός πιθανότατα θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη. Και σίγουρα αναμένουμε αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις πριν από οποιαδήποτε απόφαση. Στο τέλος όμως οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να διασώσουν την Ελλάδα, όπως έχουν δεσμευτεί. Θα περιμέναμε ότι η Ελλάδα θα λάβει ένα ευρωπαϊκό ‘πακέτο’ στήριξης κάπου μεταξύ των παραπάνω εκλογών και των τελών Μαΐου. Και ότι θα ακολουθήσει το ΔΝΤ. Εκτιμούμε επίσης το ποσό από τις χώρες της Ε.Ε. να διαμορφωθεί σε περίπου 20 δισ. ευρώ (από τις περισσότερες εξ αυτών, αλλά όχι από όλες). Τα επιτόκια θα πρέπει να είναι χαμηλότερα από τα τρέχοντα στην αγορά, (αλλιώς η διάσωση δεν θα είχε νόημα), και εκτιμούμε ότι σε περίπτωση παρέμβασης, τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκε η Ελλάδα την τελευταία φορά (5,90% για το επταετές και 6,25% για το δεκαετές) θα είναι το ανώτατο όριο.

Η στιγμή της αλήθειας για την Ευρωζώνη πλησιάζει, αλλά επιμένουμε στην εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί στην τύχη της».

Citi: Πιο κοντά η στιγμή της στήριξης της Ελλάδας

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ελλάδας να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο σχέδιο έκτακτης βοήθειας που συμφωνήθηκε, αναφέρει στο Dow Jones Newswires ο αναλυτής της Citigroup, Steven Mansell.

O Mansell υπολογίζει το ποσό που πρέπει να αντληθεί έως το τέλος Μαΐου σε 11,6 δισ. ευρώ. «Εκτιμούμε ότι σταδιακά έρχεται όλο και πιο κοντά αυτή η στιγμή, ιδιαίτερα αν ο ΟΔΔΗΧ δυσκολευτεί να βρει ισχυρή ζήτηση για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια», αναφέρει ο ίδιος, εκτιμώντας παράλληλα ότι «το περιθώριο να εκτονωθούν οι πιέσεις στην αγορά είναι μικρό, καθώς οι όροι ενεργοποίησης του σχεδίου στήριξης είναι ακόμη πολύ ασαφείς».

Οι αναλύσεις αυτές των διεθνών οίκων γίνονται την ώρα που το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης βρισκόταν στις 401 μονάδες, γιά να ανέβει σταδιακά ακόμη και στις 423 !

Παράλληλα η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας άρχισε με μεγάλη πτώση γύρω στο 2,5%.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του νέου κανονισμού, ο οποίος θα επιτρέψει να γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Ιανουάριο του 2011, όπως είχε δεσμευτεί πριν από τη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρός της Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα αποφασίσει διατήρηση του επιτοκίου της στο χαμηλό επίπεδο του 1%.

Η πίεση στα λεγόμενα "μικρά" ομόλογα συνεχίζεται και έφθασε χθες τις 560 μονάδες, ενώ το υψηλότερο ήταν στις 6 Απριλίου όπου είχε φθάσει τις 544 μονάδες για το διετές ομόλογο. Για το τριετές ομόλογο τα spreads έφθασαν σήμερα στις 549 μονάδες ξεπερνώντας το υψηλότερο επίπεδο στις 6 Απριλίου και πάλι που έκλεισε στις 543 μονάδες.

Χαρακτηριστική είναι η διακύμανση των spread στο διετές ομόλογο. Στις 26/3 το spread ήταν στις 346 μονάδες, στις 30/3 στις 394 μονάδες, στις 2/4 στις 416 μονάδες και στις 6/4 στις 532 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26/3 είχε ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής και η πορεία των spreads αποδεικνύει περίτρανα ότι καμία βοήθεια δεν δόθηκε στην Ελλάδα.