Νέα προσωρινή κυβέρνηση στο Κιργιστάν ανακοίνωσε η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη χώρα, έπειτα από την χθεσινή εξέγερση και τα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν μεταξύ αντιφρονούντων και δυνάμεων της αστυνομίας.
Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 1.000 είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας.
Νωρίτερα, ο Ομουρμπέκ Τεγκεμπάγιεφ, ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι έχουν σκοτωθεί 100 άνθρωποι.
Νεκρός φέρεται να είναι και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μολντομούσα Κονγκάντιεφ, ενώ όμηρος κρατείται από τους διαδηλωτές ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ακιλμπέκ Τζαπάροφ.
Παράλληλα σήμερα η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Mπακίγεφ έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του, την πόλη Τζαλαλαμπάντ, στο νότο της χώρας για να συγκεντρώσει υποστηρικτές του και να ενισχύσει τη θέση του.
"Θέλουμε να διαπραγματευτούμε την παραίτησή του" είπε η Οτουνμπάγεβα, η ηγέτις της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Μπακίγεφ, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο Μπισκέκ.
"Η δουλειά του εδώ τελείωσε. Ο κόσμος που σκοτώθηκε χθες εδώ είναι τα θύματα του καθεστώτος του", υπογράμμισε.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη την πτώση της κυβέρνησης και τη διαφυγή του προέδρου Μπακίγεφ στην πόλη Ος, στο νότιο Κιργιστάν, περιοχή που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του, μετά τη διαφυγή του από την πρωτεύουσα ύστερα από τα αιματηρά επεισόδια.
Η αντιπολίτευση σχημάτισε τη "δική της κυβέρνηση" με επικεφαλής την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ρόζα Οτουνμπάγεβα.
Σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ντε φάκτο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κιργιστάν, είπε ότι η Μόσχα προσφέρει την βοήθειά της, σύμφωνα δηλώσεις εκπροσώπου του και πρόσθεσε πως η Οτουνμπάγεβα τον διαβεβαίωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.
Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και ανακοίνωσε ότι στέλνει στο Κιργιστάν ειδικό απεσταλμένο.
Ανταποκριτής του γαλλικού πρακτορείου, ανέφερε ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο του Κιργιστάν στην πρωτεύουσα, Μπισκέκ και ότι το ισόγειο της γενικής εισαγγελίας της χώρας τυλίχτηκε στις φλόγες. Υπό την πολιορκία των διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ, τελεί και το προεδρικό μέγαρο, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών μέτρων από την έδρα του κοινοβουλίου.
Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο πηγή του υπουργείου, επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Κονγκάντιεφ σκοτώθηκε στο Ταλάς, βορειοδυτικά της χώρας, όπου έσπευσε για να ηγηθεί της αποκατάστασης της τάξης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός κρατήθηκε όμηρος από τους διαδηλωτές οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν.
Και ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κιργιστάν, Ακιλμπέκ Τζαπάροφ, κρατείται όμηρος και ξυλοκοπήθηκε από τους διαδηλωτές στο Ταλάς, όπου είχε μεταβεί για να αποκαταστήσει την τάξη, αφού οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πήραν χθες τον έλεγχο της τοπικής έδρας της κυβέρνησης και της αστυνομίας.
Κλειστά τα σύνορα με το Καζακστάν - Κανονικά η λειτουργία της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Μανάς
Στο μεταξύ η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων του Κιργιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε αργά χθες το βράδυ τα σύνορα της χώρας με το Καζακστάν, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αρχών του τελευταίου.
Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας που έκανε την ανακοίνωση αυτή αρνήθηκε να διευκρινίσει έως πότε θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και δήλωσε μόνο ότι αυτό "εξαρτάται από την κοινωνική και πολιτική κατάσταση" στο Κιργιστάν, όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στις συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.
Επίσης η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι η αμερικανική αεροπορική βάση στο Μανάς εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά.
Χθες το αεροδρόμιο του Μανάς, το οποίο χρησιμοποιείται για αμερικανικές στρατιωτικές πτήσεις και εμπορικές πτήσεις, έκλεισε γύρω στις 20:00 τοπική ώρα.
Η Ουάσινγκτον διατηρεί στο αεροδρόμιο Μανάς του Μπισκέκ σημαντική αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν, από την οποία περνάει κυρίως η πλειοψηφία των αμερικανών στρατιωτών που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή.
Σήμερα η Ρόζα Οτουνμπάγεβα, η επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας κυβέρνησης στο Κιργιστάν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι "τίποτε δεν θα αλλάξει" σε σχέση με τη συμφωνία ανάμεσα στο Κιργιστάν και τις ΗΠΑ για την αμερικανική παρουσία και τις επιχειρήσεις στη βάση Μανάς.
"Το καθεστώς της θα παραμείνει ως έχει. Εξακολουθούμε να έχουμε κάποια ερωτήματα (όσον αφορά την ισχύουσα συμφωνία). Δώστε μας χρόνο και θα ακούσουμε όλες τις πλευρές, θα δώσουμε λύσεις σε όλα", είπε η Οτουνμπάγεβα.
Εσωτερική υπόθεση της χώρας χαρακτήρισε την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης στο Κιργιστάν δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμιτρι Μεντβέντεφ.
Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η μορφή που είχε η διαμαρτυρία αυτή δείχνει την αγανάκτηση του πληθυσμού της χώρας απέναντι στην κυβέρνηση.
"Αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση του Κιργιστάν, όμως η μορφή της διαμαρτυρίας δείχνει ότι το καθεστώς αυτό εξόργισε στον υπέρτατο βαθμό τους απλούς ανθρώπους", δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Νατάλια Τιμάκοβα.
"Ο πρόεδρος πιστεύει ότι το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί η πρόκληση περισσότερων θυμάτων και να υπάρξει αποκατάσταση της τάξης στη χώρα", προσέθεσε η ίδια.
"Το Κιργιστάν ήταν και παραμένει στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας και ως εκ τούτου παρακολουθούμε την κατάσταση στη δημοκρατία αυτή με μεγάλη και ιδιαίτερη προσοχή", κατέληξε.