Ρεπορτάζ: Κία Παπαδοπούλου, Τόνια Μητροπούλου, Αντιγόνη Μιχοπούλου, Βασίλης Ευθυμίου από την Zougla.gr
Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετέχει σε 31 επιτροπές… αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού είχε σε προσωπικούς του λογαριασμούς εννέα εκατομμύρια ευρώ, προεκλογικές προσλήψεις, ανείσπρακτα τέλη κυκλοφορίας... είναι κάποιες μόνο από τις υποθέσεις που έχει ερευνήσει η ομάδα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιτζή.
Σε μία έκθεση 272 σελίδων, ο κ. Ρακιτζής περιγράφει δεκάδες υποθέσεις κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως «...για την καταπολέμηση της διαφθοράς και κακοδιοίκησης απαιτείται διαρκής πόλεμος που είναι μακρύς, δύσκολος, επίπονος...».
Γιατί, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση, αυτή η χώρα είναι η βασίλισσα της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κατά το 2009, άσκησε ο ίδιος ή μέσω των αρμόδιων πειθαρχικών οργάνων, δίωξη κατά 37 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημοσίου τομέα για διάφορα παραπτώματα και κατά 255 υπαλλήλων για μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης.
Επίσης, ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 208 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε δέκα, την παράσταση πολιτικής αγωγής του θιγόμενου φορέα του Δημοσίου σε δέκα και σε μία για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Ο κ. Ρακιτζής, τέλος, ζήτησε σε 16 περιπτώσεις την άρση του τραπεζικού απορρήτου, σε 14 την άρση του χρηματιστηριακού απορρήτου και σε 26 την άρση του φορολογικού απορρήτου.
Συνολικά εξετάστηκαν 981 υποθέσεις εκ των οποίων οι 54 αυτεπάγγελτα.
Χαρακτηριστικές υποθέσεις είναι οι εξής: έκδοση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών δημόσιας χρήσης στη Νομαρχία Πειραιά (σελ. 120 Έκθεσης), διερεύνηση πολεοδομικών παραβάσεων (σελ. 115 Έκθεσης), πλημμελής εποπτεία εκτέλεσης έργου από τη ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. (σελ. 116 Έκθεσης), καταγγελίες για «παράνομες κατασκευές» εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ζακύνθου (σελ. 116 Έκθεσης), έλεγχος έργου καθαριότητα στο ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ (σελ. 117 Έκθεσης), έλεγχος έργων ΕΡΓΟΣΕ (σελ. 118 Έκθεσης), έλεγχος ενεργειών Πυροσβεστικού Σώματος κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον Αύγουστο του 2009 (σελ. 119 Έκθεσης), έρευνα για τη μη εκτέλεση αεροπορικής πτήσης (σελ. 123 Έκθεσης), αδειοδότηση επιχειρήσεων κατά μήκος του ποταμού Κηφισού (σελ. 125 Έκθεσης), έλεγχος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (σελ. 126 Έκθεσης), έλεγχος ανείσπρακτων τελών κυκλοφορίας (σελ. 127 Έκθεσης), εποπτεία κληροδοτημάτων (σελ. 128 Έκθεσης), επιστροφές ΦΠΑ αγροτών ειδικού καθεστώτος (σελ. 129 Έκθεσης), έλεγχος προσλήψεων στην ΤΡΑΜ ΑΕ (σελ. Έκθεσης), διερεύνηση υπόθεσης υπεράσπισης κατηγορουμένων για παράβαση καθήκοντος από τον Δήμο Καλλιθέας Αττικής (σελ. 131 Έκθεσης), έλεγχος πόθεν έσχες συνταξιούχου υπαλλήλου (σελ. 132 Έκθεσης), πειθαρχική δίωξη Οικονομικού Επιθεωρητή για παραβίαση της αρχής της αμεροληψίας (σελ. 133 Έκθεσης).
Είχε στο λογαριασμό του εννέα εκατομμύρια ευρώ
Στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή κατατέθηκε, πριν από λίγους μήνες, μία αναφορά. Θέμα της, οι τραπεζικοί λογαριασμοί υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος, σύμφωνα με την αναφορά, διατηρούσε καταθέσεις 9.000.000 ευρώ στην τράπεζα. Άμεσα ο κ. Ρακιτζής ζήτησε την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών του συγκεκριμένου υπαλλήλου, ο οποίος, μάλιστα, είναι συνταξιούχος. Η έκθεση κατέδειξε πως είχε συνολικά 8.923.506,59 ευρώ. Περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ αδικαιολόγητα.
Επειδή, όμως, ο υπάλληλος είχε βγει πλέον σε σύνταξη, ο κ. Ρακιτζής δεν μπορούσε να κινηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία. Έστειλε την έκθεση στο υπουργείο Πολιτισμού, στην αρμόδια ΔΟΥ, ενώ την κοινοποίησε και στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για τη διερεύνηση των ποινικών πτυχών της υπόθεσης.
Την ίδια ώρα, ο κ. Ρακιτζής ζήτησε συμπληρωματικό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί πόσα χρήματα από τα εννέα εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από δημόσια πηγή ή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και φυσικά να ελεγχθεί η νομιμότητα της αιτίας και της κατάθεσης.
Παράλληλα, ο κ. Ρακιτζής εξετάζει και άλλες υποθέσεις, στις οποίες ακόμα δεν έχει ολοκληρώσει την έρευνα.
Μετά από καταγγελίες για τις αποδοχές των υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στις 12 Φεβρουαρίου 2010, προκύπτει το πρώτο πόρισμα από τους ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών.
Από αυτό γίνεται αντιληπτό πως υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού συμμετείχαν σε επιτροπές που δεν είχαν αντικείμενο. Επιτροπές που συγκροτήθηκαν με μοναδικό σκοπό την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων. Οι εργαζόμενοι αμείβονταν γι’ αυτή τους τη συμμετοχή χωρίς κάνουν τίποτα απολύτως.
Η πιο κραυγαλέα περίπτωση ήταν ενός υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ο οποίος, ενώ τα προσόντα του αντιστοιχούσαν σε μισθό της ένατης κλίμακας, ως δια μαγείας είχε τοποθετηθεί στην πρώτη κλίμακα και κατά συνέπεια απολάμβανε μεγαλύτερες απολαβές. Ο ίδιος άνθρωπος συμμετείχε σε πολλές επιτροπές, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν πως ο ίδιος είναι και συνταξιούχος.
Μετά το πόρισμα που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών είχαν δώσει τρεις μήνες περιθώριο στη Γενική Γραμματεία να ελέγξει τα καταγγελλόμενα και να βρει ποιοι πήραν χρήματα τα οποία δεν δικαιούνταν. Πέντε μήνες μετά, και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απλά σιωπά.