Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Επικίνδυνα απόβλητα απειλή για τους πολίτες

Γνωρίζετε ότι σε κάθε μόνιτορ Η/Υ υπάρχουν 1,36 έως 3,6 κιλά μολύβδου ή ότι το 22% του υδραργύρου που καταναλώνεται κάθε χρόνο παγκοσμίως χρησιμοποιείται σε είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού;

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ανησυχητικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ (υπόλογη για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων) για να «εκπαιδεύσει» τους πολίτες στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου απέναντι στην αδιαφορία που επιδεικνύει η τοπική αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα χιλιάδες συσκευές να καταλήγουν μέσω των γυρολόγων για scrap στις χαλυβουργικές βιομηχανίες.

Κάθε χρόνο παράγουμε 200.000 τόνους απόβλητα συσκευών αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Ανακύκλωσης, ανακυκλώνονται μόνο οι 47.000 τόνοι.

Περίπου δηλαδή 2.326.677 συσκευές και παρά το γεγονός ότι στον τομέα αυτό η χώρα μας είναι πολύ μπροστά από τον εθνικό στόχο που είναι τα 4 κιλά ανά κάτοικο δηλαδή 44.000 τόνοι.

Πού πάνε οι υπόλοιποι 153.000 τόνοι και το κυριότερο πόσοι από αυτούς που καταλήγουν στην χαλυβουργία έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να απορυπανθούν και να αφαιρεθούν τα επικίνδυνα υλικά; Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια…

Η εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών κατηγορεί τους δήμους για πλήρη αδράνεια καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ και χώροι συγκέντρωσης υλικών που παραμένουν άδειοι. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο δήμος της Βούλας ο οποίος σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ανακύκλωσης Συσκευών κ. Αλέξανδρο Αλούκο εδώ και τρία χρόνια δεν έχει ανακυκλώσει ούτε μία συσκευή.

Ακόμη όμως και μεγάλοι δήμοι της χώρας όπως ο δήμος της Αθήνας μόλις πρόσφατα άρχισε να ευαισθητοποιείται και από τις αρχές του χρόνου έχει ανακυκλώσει περί τους 100 τόνους υλικών αν και υπολείπεται σημαντικά από τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουν τα περίπου 700.000 νοικοκυριά που ανήκουν στο δήμο της Αθήνας!

Σαμποτάρουν το μέτρο και οι λιανέμποροι

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ανεξέλεγκτη απόρριψη συσκευών στα πεζοδρόμια, γεγονός όμως για το οποίο ευθύνονται τόσο οι δήμοι όσο και οι αλυσίδες ηλεκτρικών –ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με στελέχη της Εταιρείας Ανακύκλωσης όσες επιχειρήσεις έχουν συμβληθεί με το σύστημα ανακύκλωσης οφείλουν να παραλαμβάνουν στο χώρο τους τις μικροηλεκτρικές συσκευές (σίδερα κ.α.) αλλά και να μεταφέρουν τις ογκώδης χωρίς κόστος (ψυγεία, πλυντήρια κ.α).

Στην πράξη όμως το σύστημα δεν δουλεύει καθώς οι πολλοί λιανέμποροι αρνούνται να συλλέξουν ή να μεταφέρουν τα υλικά αυτά ή χρεώνουν με επιπλέον κόστη τους καταναλωτές. Σε αυτή την περίπτωση η Εταιρεία Ανακύκλωσης προτρέπει τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τους εμπόρους και να προμηθεύονται τις συσκευές της επιθυμίας τους από άλλα καταστήματα.

Πέρυσι η χαλυβουργία πήρε από τις μονάδες επεξεργασίας συσκευών 23.000 τόνους καθαρού σιδήρου αλλά όπως αναφέρει ο κ. Αλούκος η πιο διαδεδομένη πρακτική είναι να καίνε τις συσκευές που παραλαμβάνουν από τους γυρολόγους για να πάρουν το σίδηρο με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Σε περίπου 4 χρόνια από σήμερα η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανακύκλωση συσκευών θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή, με αποτέλεσμα από τα 4 κιλά ανά κάτοικο, προς ανακύκλωση θα οδηγούνται πάνω από 10 κιλά ανά νοικοκυριό.