Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Μετά την «πράσινη παρένθεση» το «σχέδιο Β»

Το σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο που αποδυναμώνεται όσο περνάει ο καιρός διαφοροποιεί και τη στρατηγική του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Μετά τις εισηγήσεις περί «πράσινης παρένθεσης» που άκουσε προ ημερών και τις οποίες ακύρωσε εν τη γενέσει τους ενεργοποίησε το «σχέδιο Β». Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της κυβέρνησης, της ΚΟ και του κόμματος τον πιέζει για άμεσες αλλαγές «εδώ και τώρα», ο κ. Καραμανλής αποδεικνύει ότι έχει τον δικό του χρόνο και αποφασίζει για τις κινήσεις του όταν αυτός κρίνει.

Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα με την ανακοίνωση των νέων φόρων και ενίσχυσε την άποψη ότι ο κ. Καραμανλής έχει σαφές σχέδιο για το πώς θα κινηθεί τους επόμενους μήνες, αν και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψουν κάθε σχεδιασμό. Παρά το γεγονός ότι άλλα διακήρυττε προ των εκλογών, ο κ. Καραμανλής έκανε το πρώτο βήμα επιλέγοντας να επενδύσει στο πρώτο μετεκλογικό πακέτο φορολογικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ως επόμενο βήμα, αλλά για το προσεχές φθινόπωρο, εκτός από τη λιτότητα που προετοιμάζεται σε μισθούς και συντάξεις, τη λήψη των ουσιαστικών διαρθρωτικών μέτρων τα οποία έχει περιγράψει κατά καιρούς ο Πρωθυπουργός.

Στον σχεδιασμό εντάσσονται ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό, τον έλεγχο των δαπανών υγείας, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, την αγορά εργασίας, τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό κτλ. Ως εκ τούτου ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτών. Αν οι πολιτικοκοινωνικές συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές, θα επιλέξει τη ρήξη και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με το δίλημμα «μέτρα ή χάος» που επανέρχεται.

Τις προηγούμενες ημέρες άρχισε να ξεδιπλώνεται και το τμήμα του σχεδίου που αφορούσε την πλαγιοκόπηση του ΛΑΟΣ με την προσπάθεια επαναπατρισμού δεξιών ψηφοφόρων με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στα θέματα της λαθρομετανάστευσης και της δημόσιας τάξης (ψήφιση ρυθμίσεων για κουκούλες, καρτοκινητά κτλ.).

Ω σπου να ληφθούν αυτά τα μέτρα που θα προκαλέσουν και κοινωνική έκρηξη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Καραμανλής αναμένεται να αποφασίσει μεσοπρόθεσμες κινήσεις, όπως π.χ. στο κόμμα, στον συντονισμό και στην επικοινωνία. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που δεν τροποποιείται κατά το δοκούν, αν και πολλοί υπουργοί εκτιμούν ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να ανατρέψουν τις κινήσεις που προγραμματίζει ο κ. Καραμανλής. Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός, όπως έχει αποδειχθεί, δεν αποφασίζει εν θερμώ, οι αλλαγές, έστω και περιορισμένες, αφού αποκλείστηκε ο ανασχηματισμός, δεν θα αργήσουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι τα νέα μέτρα δεν θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την κυβερνητική εικόνα και πιστεύουν πως με τις κατάλληλες κινήσεις και υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να ενισχυθεί η εικόνα του Πρωθυπουργού. Μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για τον κ. Καραμανλή να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ευελπιστώντας σε ανατροπή της σημερινής αρνητικής κατάστασης. Αντίθετα, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει και με τις συζητήσεις που είχε ο κ. Καραμανλής με μια σειρά πρωτοκλασάτων υπουργών, όπως οι κκ. Γ. Σουφλιάς, Ευ. Μεϊμαράκης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι πρόωρες εκλογές απομακρύνονται.